Belföld

A hazai GDP-ről részletesebben

A bruttó hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékkal bővült 2005. első negyedévében. A szökőnaptár-hatással kiigazítva ez 3,5 százalékos GDP-növekedést jelent - véglegesítette előzetes becslését a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az első negyedévi 3,5 százalékos hazai GDP a 2004-es utolsó negydévihez viszonyítva 0,7 százalékos növekedést jelent. Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 1,5 százalékkal növekedett az első negyedévben.

A mezőgazdaság teljesítménye – a tavalyi rekordévet követően – az első negyedévben 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, többek között a magas bázis és a kedvezőtlen időjárás következtében.

Az ipar hozzáadott értéke a árutermelő ágazatok GDP-növekedésével megegyező mértékben, 1,5 százalékkal emelkedett. Az ipari ágazatokon belül legnagyobb mértékben a gépipar hozzáadott értéke nőtt a villamos-, gép- és műszergyártás, valamint a járműgyártás teljesítmény bővülése következtében. Az építőipar teljesítménye 12 százalékkal emelkedett, ebben a legnagyobb szerepet az úthálózatok fejlesztése játszotta, míg az épületek építése az előbbinél enyhébb növekedési ütemű volt.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 I. negyedévében 3,6 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások teljesítménye tehát az árutermelő ágazatokénál gyorsabb ütemben bővült, ami az egy-két éve tartó tendencia megfordulását jelezheti. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés hozzáadott érték növekedése (9,2 százalék) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a közúti és légi szállítás, valamint a távközlés teljesítményének bővülése nyomán.

A bruttó hazai termék felhasználási oldalán a növekedés motorja már második negyedéve a termékek és szolgáltatások kivitele (ezen belül elsősorban a termékeké), amely a felülvizsgált adatok alapján már hatodik negyedéve gyorsabban bővült, mint a behozatal. Mindeközben a bővülés üteme egyszámjegyűvé mérséklődött mind a kivitel (6,2 százalék), mind a behozatal (4,8 százalék) tekintetében.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése 2004. IV. negyedévben megtorpant, 2005. I. negyedévben viszont 6,8 százalékos növekedést jelzett. A háztartások fogyasztási kiadása az I. negyedévben az előző negyedévhez hasonlóan a GDP növekedésénél kisebb mértékben, 2,0 százalékkal bővült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik