Belföld

Gyurcsány: a kongresszuson minden megtörténhet

Gyurcsány Ferenc saját értékelését az államfőválasztásról az MSZP szombati kongresszusán ismerteti majd először, ahol szerinte bármiről tárgyalhat a tagság - derült ki a közszolgálati rádió csütörtök reggeli interjújából.

Gyurcsány Ferenc szerint a kongresszuson, ha azt szabályszerűen összehívták, az ott lévők jelentős – kétharmados – többségével szinte bármilyen napirendet megtárgyalhat, így a személyi kérdéseket és a koalíció jövőjét is.

A miniszterelnök elmondta, hogy az államfőválasztás után véget ért egy periódus, és ezért ekkorra időzítették azt a bejelentést, hogy őt az MSZP országos választást előkészítő bizottsága vezetőjévé választották. Mint mondta, választási felkészülésben ez azt jelenti, hogy a párt, a frakció és a kormány közötti eddigi informális koordináció szervezeti keretet kapott, és kedden ennek a “karmesteri pálcáját” adták a kezébe.

A koalíciós pártok szempontjából a választás fiaskó, de az ország szempontjából megnyugvás, hogy egy igazi demokrata az új köztársasági elnök, aki képes lesz a nemzet egységének kifejezésére. Ami pedig a választás körül történt, az méltatlan, tanulságokkal van tele – tette hozzá szerda este felvett nyilatkozatában a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy soha nem dörgedelmes nyilatkozatokkal, nyilvános nyomásgyakorlással próbálta meggyőzni az SZDSZ-t, hanem arra törekedett, hogy elfogadtatassa a két párttal: a közös döntés jobban szolgálja az ország érdekeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik