Belföld

Elkészült a Főpolgármesteri Hivatal fejlesztési szabványa – Jelentős megtakarítások érhetők el az informatikai beruházások értékállóságának növelésével

2005. június 9., Budapest - Lezárult a Főpolgármesteri Hivatal (FPH) Rendszerfejlesztési Technológiai Szabványának fejlesztése, amely 2004 júliusában indult, és a Grepton Informatikai Rt., valamint az FPH közös munkájával jött létre. Mára a mintegy 300 szervezetet magába foglaló hivatal irányítása elképzelhetetlen korszerű informatikai támogatás nélkül, és a 2005-ben 600 millió értékben alkalmazás-fejlesztésre fordítható összeg értékállóságának garanciáját jelenti az elkészült szabvány. Hasonló szabvány bevezetésére szükség lenne az államigazgatás további területein a költségek csökkentése és az informatikai beruházások hatékonyságának emelése céljából.

„A Fővárosi Önkormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz informatikai rendszerének korszerűsítésére. A gazdálkodás, pénzügy, egészségügy területén nagy értékű beruházásokat tervezünk. A hivatal, és a mintegy 300 szervezetet magába foglaló intézményrendszer irányítása, működtetése ma már elképzelhetetlen az informatika támogatása nélkül. Komoly kihívást jelent ugyanakkor, hogy az elektronikus ügyintézés területén az önkormányzati informatikai stratégiában és a kormányzati célokban megfogalmazottaknak megfeleljünk.
Az alkalmazásfejlesztés szabványosítása nagymértékben hozzájárulhat, hogy a 2005-ben több mint 600 millió forintot kitevő beruházások értékálló, egységes, az Önkormányzat Hivatalának működését hatékonyabbá tevő informatikai rendszert eredményezzenek. Megítélésem szerint hasonló projektekre lenne szükség az államigazgatás egyéb területein is annak érdekében, hogy az államigazgatás információs rendszere képes legyen megfelelni korunk kihívásainak” – mondta Hetényi László ügyosztályvezető, Főpolgármesteri Hivatal, Informatikai Ügyosztály.


A Rendszerfejlesztési Technológiai Szabvány kialakítását célzó projekt 2004 júliusában indult és mostanra zárult le. A projekt a hivatal és a Grepton Rt. munkatársainak közös munkájával jött létre. A keretrendszer elemeinek kialakítása során a Grepton Enterprise Framework (GEF) módszertani dokumentumai és ún. építőelemei kerültek felhasználásra, kiegészítésre, illetve a hivatali folyamatok alapján testreszabásra.

Az FPH-ban – számos más közigazgatási szervezethez hasonlóan – az informatikai fejlesztések döntően külső erőforrásokra támaszkodva, közbeszerzési eljárások útján valósulnak meg. Általános tapasztalat, hogy az informatikai fejlesztési tárgyú beszerzések sok esetben nem, vagy nem pontosan érik el a kívánt célt. Ennek számos oka van, melyek közül döntőek a megfelelő módszertan és eljárási szabályok hiánya, vagy be nem tartása, melyek a rendszerek dokumentálatlanságához vezetnek, és így követhetetlenné, ellenőrizhetetlenné válnak a beruházások.

Mindezek együttesen arra indították az FPH-t, hogy informatikai beruházásai értékállóságának biztosítása, a pénzügyi keretek optimális felhasználása érdekében szabványosítsa az informatikai fejlesztések folyamatát. Ennek érdekében egy olyan szabványt alkotott, mely biztosítja a létrejövő alkalmazások egységes informatikai rendszerként történő működését.
Elsőként a keretrendszer elemeinek meghatározása, alapvető dokumentumainak tartalmi és formai kialakítása zajlott le. A keretrendszert folyamat- és követelmény-leírások egészítik ki, amelyek további konvenciókat tartalmaznak. A dokumentumok használatát sablonok és referencia-anyagok segítik.
A projekt a szerkezet és alapelvek meghatározása után a dokumentumok tényleges tartalmi elemeinek kidolgozásával folytatódott, amelyek során a legfontosabb tevékenységi körök kerültek lefedésre folyamatokkal, konvenciókkal, sablonokkal és referenciaanyagokkal.
A projekt minőségbiztosítási fázisában a Grepton munkatársai leválasztották a projektirányítási módszertanát, valamint megtörtént a keretrendszer dokumentumainak egyeztetése a hivatali folyamatokkal.
A megalkotott rendszerfejlesztési szabványokat az FPH már a projekt során használatba vette. A keretrendszer részét képező referencia architektúra és fejlesztői környezet, illetve sablonok kerültek felhasználásra a hivatal örökölt rendszereinek migrációja során.

„Mindig is úgy gondoltuk, hogy a versenyszférában szerzett tapasztalatok átültethetőek, használhatóak a közszférában is. Erre jó példa ez a projekt, és remélem, hogy az FPH dolgozóival kialakított jó munkakapcsolat nem vész el, és lesz még alkalmunk együtt dolgozni, hiszen még rengeteg tennivaló van” – mondta Juhász István, a Grepton Rt. vezérigazgatója.

A keretrendszer tartalmi elemei ü Projekttervezés és irányítás: a fejlesztési projektek tervezéséhez és irányításához tartozó folyamatok leírása, használt sablonok definíciója. Felépítésében és szemléletmódjában megfelel az ISO 9001:2001 minőségügyi szabvány előírásainak. ü Rendszerfejlesztés: azok a legfontosabb követelmények, elvárások és konvenciók, amelyek végigkísérik az ún. szoftver életciklus fázisait, kereteket adnak a szoftver szakipari tevékenységekhez. o Logikai tervezés, szoftvertervezés o „Build” eljárás, fejlesztői környezet kialakítása o Fejlesztési eljárások, konvenciók, ajánlások o Keretrendszer komponensek ü Tesztelési folyamat: a szoftver fejlesztési projekteken használt tesztelési eljárások és folyamatok definiálása, a tesztelési szemléletének beillesztése a szoftver életciklusba. ü Telepítés, oktatás, követés, üzemeltetés: a szoftver életciklus határán lévő, de az elkészült rendszerek használhatóságát, üzemeltethetőségét, bővíthetőségét alapvetően meghatározó tevékenységekhez kapcsolódó folyamatok, konvenciók.

###

GREPTON Rt. (www.grepton.hu ):
A Grepton Rt. az 1977-ben alapított Protomix Rt. szoftver üzletágának önállósulásával jött létre 2001. márciusában. A Grepton kizárólag professzionális IT szolgáltatásokkal foglalkozik négy stratégiai területen: infrastruktúra, üzleti folyamat automatizáció, üzemeltetés és technológia menedzsment. Vezető Microsoft megoldásszállító, négyszeres Microsoft Gold Certified Partner (Support Services, E-Commerce Solutions, Enterprise Systems, Collaborative Solutions kategóriákban), Oracle Certified Partner valamint Symantec Enterprise Solution Partner címmel és „NATO Beszállításra Alkalmas” határozattal rendelkezik.

További információk: Novák István, Grepton Rt. (tel.: 204-7730 vagy INovak@grepton.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik