Belföld

A cseh GDP-ről bővebben

A cseh gazdaság 4,4 százalékkal gyarapodott 2005. I. negyedévében - tette közzé a cseh statisztikai hivatal csütörtökön.

A tavalyi utolsó negyedben 4,6 százalékos, a tavalyi első negyedben 4,1 százalékos GDP-növekedést mértek, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva. Tavaly egész évben 4,4 százalékkal gyarapodott a cseh hazai össztermék. Az egy évvel korábbihoz képest az első negyedévben a lakossági fogyasztás 1,3 százalékkal nőtt, a tavalyi utolsó negyedévi 1,5 százalékos és az egész tavalyi 2,0 százalékos többlet után.

Az államháztartási fogyasztás 3,8 százalékkal csökkent, a tavalyi utolsó negyedévi 3,9 százalékos visszaesés és a tavalyi egész évi 2,0 százalékos csökkenés után, rendre az egy évvel azelőttihez képest. A tőkeberuházások 5,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a tavalyi utolsó negyedévi 7,0 százalékos és az egész évi 7,6 százalékos gyarapodás után, ugyancsak rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Az egy évvel korábbihoz képest export – áruk és szolgáltatások együtt – 17,9 százalékkal, az import 12,1 százalékkal bővült Mivel a GDP-növekedést most elsősorban a kiviteli többlet és a csökkenő ütemben gyarapodó beruházások táplálják, és kevésbé a fogyasztás, nincs túlhevülési veszély, nincs ok, hogy a központi bank szigorítson rekord enyhe pénzügypolitikáján.

Áprilisban a cseh ipar termelése 5,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, a márciusi, 0,1 százalékos tizenkét havi többlet után, jelentették ugyancsak csütörtökön. A termelékenység 8 százalékkal javult a márciusi, 1,1 százalékos javulás után, miközben a reálbér-növekedés, tizenkét hónapra számítva, 2,2 százalékosra lassult a márciusi 2,7 százalékos ütemről.

A Cseh Nemzeti Bank most 4,1 százalékos gazdasági növekedést jósol idénre a februárban valószínűsített 3,2-4,4 százalék (középértéke 3,8 százalék) helyett. Jövőre most 4,3 százalékos GDP-többletet várnak, a februárban adott első, 3,0-5,0 százalékos becslés helyett. Az Európai Bizottság áprilisban 4,0 százalékra emelte az idei cseh GDP-növekedésre szóló jóslatát az ősszel előre jelzett 3,8 százalékról. Jövőre 4,2 százalékot valószínűsít a bizottság a korábban jelzett 4,0 helyett.

A cseh statisztikai hivatal csütörtökön módosította korábbi adatait. Eszerint a cseh gazdaság, az egy évvel azelőttihez viszonyítva, a tavalyi első negyedben 4,1 százalékos, a második negyedben 4,5 százalékos, a harmadikban 4,6 százalékos, az utolsó negyedben is 4,6 százalékos volt. A korábbi adatok sorrendben 3,8 százalékra, 4,0 százalékra, 4,0 százalékra és 4,3 százalékra szóltak. Ennek megfelelően a tavalyi egész évi GDP-növekedést 4,4 százalékra javították az eddig ismert 4,0 százalékról, és a 2003-as adatot 3,2 százalékra módosították 3,7 százalékról.

Csehországban májusban átlagosan 1,3 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció – a legkisebb volt 2003. december óta – az áprilisi 1,6 százalékról, igazolva a központi bank gazdaságot támogató pénzügypolitikáját. A Cseh Nemzeti Bank április végén negyed százalékponttal 1,75 százalékra, rekord alacsonyra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót. Első ízben számít alacsonyabb kamatot, mint az Európai Központi Bank, amelynek 2003. június óta 2,00 százalékos az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimuma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik