Belföld

Összevonják a járó- és fekvőbeteg-kasszát

A járó- és fekvőbeteg kassza összenyitásáról, a háziorvosi praxisok fix díjának és az ügyeleti díjnak az emeléséről döntött a kormány a Száz lépés program egészségügyi elemeinek megvalósítása érdekében szerdai ülésén - jelentette be a kormányszóvivő sajtótájékoztatón.

László Boglár elmondta: a járó- és fekvőbeteg-kassza összenyitásával egységes gyógyító-megelőző kasszát hoznak létre július 1-től. “Ezzel elérhető, hogy a jelenleginél több beteg részesülhessen a szükséges kezelésekben a lakóhelyéhez közelebb eső, rövidebb ideig tartó és korszerűbb szakellátásban” – mondta.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: ez a jelenlegi összegek átcsoportosítását jelenti. Mint mondta, a kasszák összenyitása a járóbeteg-ellátás felé terelheti a beteget. Példaként említette az egynapos sebészeti beavatkozást, amelynek aránya Magyarországon két százalék, míg Angliában 50 százalék. Az esetek harmadában azért kezelnek valakit fekvőbetegként, mert annak jobb a finanszírozása, miközben a járóbeteg-ellátás is elegendő lenne – mondta.

A kormányszóvivő kiemelte: a kormányzati szándék az, hogy ne a finanszírozási kényszerűségek szabják meg, hogy valakit járó- vagy fekvőbeteg-ellátásban kezelnek, hanem a szakmai szempontok.

László Boglár elmondta: annak érdekében, hogy mindenki számára biztosított legyen a háziorvosi ellátás, és a praxisok fennmaradjanak, a kormány a halmozottan hátrányos településeken havonta 50 százalékkal, azaz mintegy 100 ezer forinttal növeli a praxisok fix díjazását.

Bejelentette, hogy az eddigi 20 százalék helyett 30 százalék lesz az ügyeleti díj, és a kormány azt is támogatni kívánja, hogy kistérségi összefogással jöjjenek létre háziorvosi központi ügyeletek annak érdekében, hogy a 20 ezer fő alatti településeken is 24 órás ügyeleti ellátottság legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik