Belföld

Olvasóink megjósolták az eredményt

A FigyelőNet szavazásán a többség Sólyom László győzelmét várta a hétfőn és kedden tartott államfőválasztástól. Meglepetésre kevesen számítottak, de sokan bíztak Szili Katalin győzelmében is.

Reprezentatívnak nem nevezhető, öt napig futó felmérésünkben összesen 5561-en nyilvánítottak véleményt. A többség, 45,3 százalék Sólyom László győzelmét várta az elnökválasztástól. A tegnapi harmadik forduló pedig őket igazolta.

Sokan bíztak azonban Szili Katalin győzelmében is: 28,4 százalék gondolta úgy, hogy a szocialista házelnök lesz végül mégis a befutó.

A szavazók nem nagyon számítottak új jelöltre: csupán 6,7 százalék válaszolta azt, hogy az első forduló után új személyt jelölnek a posztra, aki aztán meg is nyeri a voksolást. Érdekes, hogy 8,2 százalék olyan meglepetésre számított, amivel korábban senki sem számolt. Nos, nekik is igazuk lett: valószínűleg a 169 fideszes képviselőn kívül senki sem gondolta volna, hogy az ellenzéki párt frakciója az első fordulón egyszerűen el sem megy szavazni.

Úgy tűnik, az elnökválasztás iránt csak kevesen maradtak érzéketlenek, mégis a válaszadók több mint egytizedét – 11,4 százalékot – nem érdekelte az államfőválasztási procedúra, így semmit nem is vártak tőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik