Belföld

A NOVARTIS VÉRNYOMÁSCSÖKKENTÕ GYÓGYSZERE ELSÕKÉNT KAPTA MEG AZ INDIKÁCIÓT A SZÍVINFARKTUS UTÁNI KEZELÉSBEN

Budapest, 2005. június 6. – Az angiotenzin receptor blokkolók közül elsőként a Novartis gyógyszere kapta meg a szívinfarktuson már átesett betegek kezelésére szóló, az Európai Unió 14 országára érvényes indikációt az EMA-tól (European Medicines Agency, Európai Gyógyszerértékelési Ügynökség). Az engedélyt a VALIANT vizsgálat eredményei alapján kapta meg a gyógyszer.

Az Európai Unió országaiban évente 3 millió ember kap szívrohamot. Minden három érintettből egy meghal az infarktus túlélését követő egy éven belül, és minden második eset már ismételt bekövetkezésű.
Tehát míg a szívroham kezelése a sürgősségi betegellátás keretein belül sokat fejlődött, addig a túlélőknél továbbra is nagy a veszélye egy újabb infarktusnak, ezért ezen betegek körében különösen nagy szükség van a szívrohamon már átesett betegek megfelelő kezelésére, a szekunder prevencióra, és új terápiás lehetőségek alkalmazására.

Az modern vérnyomáscsökkentők, az ARB (angiotenzin receptor blokkoló) készítmények között a Novartis gyógyszere az első, amely megkapta az Európai Unió jóváhagyását a szívrohamon már átesett betegek kezelésére. Ezzel csak az Európai Unióban több mint 750 000 ember számára nyílik új, az eddigiekkel egyenértékű hatású, de kevesebb és enyhébb mellékhatással járó terápiára a második infarktus vagy más hasonlóan veszélyes szív- és érrendszeri betegség megelőzésére, és a szükséges kórházi kezelés elkerülésére.


A Novartis-ról

A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2004-es évben a cég forgalma 28,2 milliárd dollár nettó eredménye 5,8 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben körülbelül 4,2 milliárd dollárt fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 81 400 főt foglalkoztat.
További információ: www.novartis.com




# # #


További információ:

Szécsi Anikó
Kommunikációs menedzser
Novartis Hungária Kft.
Tel./Phone: +36 1 457 6567
Mobile: +36 70 372 6567
aniko.szecsi@novartis.com


Nagy Ákos
VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Telefon/fax: (1) 350-6951, mobil: 20/9331-801,
e-mail: nagy.akos@vmkomm.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik