Belföld

A Novartis felvásárolta a Hexal AG-t, melyet a Sandoz részlegbe olvasztanak be

Budapest, 2005. június 8. – A Novartis június 7-én Bázelben bejelentette, hogy a német generikus gyógyszergyártó, a Hexal AG felvásárlási tranzakcióját június 6-án befejezte. Az Európai Bizottság május végén hagyta jóvá a felvásárlást.

A Hexal-t a Novartis Sandoz részlegébe olvasztják be, annak a meghirdetett stratégiai felvásárlásnak a részeként, melynek célja, hogy a Novartis világelső legyen a generikus gyógyszerek piacán.

A felvásárlások tranzakcióinak lezárásával, melybe az Eon Labs, Inc. (NASDAQ: ELABS) felvásárlása is beletartozik, a Sandoz versenyképes és széles termékportfolióval rendelkezik majd, és a kulcsfontosságú piacokon jelenléte meghatározó lesz. Az új vállalatnak több mint 600 hatóanyagot, több mint 5000 féle dózisban tartalmazó portfóliója lesz. A tranzakciók lezárása után a Sandoz 20.000 embert fog foglalkoztatni. A vállalat központja a németországi Holzkirchenben lesz az év végére.

A Novartis jelenleg az amerikai hatóságok jóváhagyását várja, hogy megkezdhesse az Eon Labs felvásárlását, miután az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság által kért kiegészítő adatokat benyújtotta már. Az Eon Labs állami tulajdonban lévő részvényeire kiírt tender folyamata május 23-án indult. A tenderajánlat részvényenként 31 amerikai dollárról szól, és az ütemezés szerint 2005 június 20-án jár le, melynek értelmében a szabályozási folyamat befejeződik, és ezzel egy időben megtörténik az Eon Labs 67,7%-os többségi érdekeltségének megvétele.

A Sandoz, a Novartis vállalata, a világ vezető generikus gyógyszergyártójává válik, mely fejleszti, gyártja és forgalmazza a portfoliójában szereplő gyógyszereket és a gyógyszerészeti és biotechnológiai aktív összetevőket. Évtizedekben mérhető tapasztalatának és szaktudásának köszönhetően a Sandoz már nevet szerzett magának a gyógyszerészeti, biogenerikus és ipari termékek piacán. A Sandoznak jelenleg 13.000 alkalmazottja van több mint 110 országban és hivatalos árbevétele 3,0 milliárd dollár volt 2004-ben.


A Novartis-ról
A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2004-es évben a cég forgalma 28,2 milliárd amerikai dollár, nettó eredménye 5,8 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben körülbelül 4,2 milliárd amerikai dollárt fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 81 400 főt foglalkoztat.
További információ: www.novartis.com

# # #

További sajtóinformáció:

Szécsi Anikó
kommunikációs menedzser
Novartis Hungária
Tel.: +36 1 457 6567
Mobil: +36 70 372 6567
aniko.szecsi@novartis.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik