Belföld

Taktikai hiba mindkét oldalon

A köztársaságielnök-választás során kialakult helyzetet gyorsan értékelni próbáló szakértők egybehangzóan állítják: mind a két nagy párt taktikai hibát vétett. Azt sem vonják kétségbe, hogy a történtek túllépnek a politikai logikán, és méltatlanok voltak az eljáráshoz.

Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója szerint a Fidesz és az MSZP is taktikai hibát vétett kedden. A nagyobb ellenzéki párt akkor, amikor a választás második fordulójában engedte, hogy Sólyom nyerjen, és így kiderüljenek a valós erőviszonyok. Az MSZP viszont akkor, amikor a jelöltek valós támogatottságának ismeretében nem léptette vissza Szilit: ezzel ugyanis megakadályozhatta volna Sólyom elnökké választását.

Egyet ért ezzel a vélekedéssel Török Gábor, a Visionconsulting igazgatója is. „A választás politikai értelemben, következményeit tekintve már lényegesen világosabb képlet: Sólyom László győzelme egyrészt a jól taktikázó ellenzék sikere, másrészt a politikai racionalitást figyelmen kívül hagyó szocialisták kudarca, harmadrészt feltehetően a koalíció szakítópróbája és negyedrészt egy tökéletesen alkalmas jelölt államfővé válását jelenti” – mondta Török Gábor a FigyelőNetnek. A politológus hozzátette, bár nem volt szeplőtlen a fogantatás, végső soron mégis csak a papírforma érvényesült az elnökválasztáson.


„A sok taktikázás, alkudozás, zsarolás és fenyegetőzés érzésem szerint méltatlan volt az eljáráshoz, és túlment azon, amit a politika logikájának nevezünk. Bizonyára még sokáig fogunk azon elmélkedni, hogy mi történt egy éjszaka alatt az első fordulóban átszavazó ellenzékiekkel. Ha a jóindulatú “meggondolták magukat” választ nem találjuk kielégítőnek, csak morálisan erősen megkérdőjelezhető magyarázataink maradnak – véli Török Gábor. Hozzátette, ez utóbbi esetben a következő kérdéseket lehet feltenni: az átszavazók csak taktikázásból szavaztak Szilire az első fordulóban? Hétfőn az árukat verték fel, hogy aztán valakik megvegyék őket? Előnyös 2006-os választási megállapodást kötöttek? Vagy esetleg megfegyelmezték őket?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik