Belföld

Hiller nem mond le, az MDF perel

Mély sebeket ejtettek egymáson a koalíciós pártok, csakúgy, mint az ellenzékiek az elnökválasztás utolsó két fordulójában. Az MDF perre megy Áder Jánossal, míg az MSZP és az SZDSZ politikusai koalíciós szakítópróbáról beszélnek.

Koalíciós feszültségek lesznek


Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője Sólyom László megválasztása után a FigyelőNetnek elmondta: valószínű, hogy ezután lesznek feszültségek a koalíción belül. „Nagyon nehéz heteknek nézünk elébe, de úgy gondolom, hogy az MSZP nem fog bosszút állni” – mondta a politikus. Horn hozzátette, hogy a bosszú ugyanis a politikában értelmezhetetlen fogalom. Minden bizonnyal lesznek koalíciós egyeztetések, az SZDSZ lelkiismerete azonban tiszta: ők végig következetesen kiálltak az álláspontjuk mellett, végig közös jelöltet akartak. Erről a kérdésről azonban az MSZP másképp gondolkodott. „Ebből azt a következtetést vonja le az SZDSZ, hogy a koalíción belül közös döntéseket kell hozni, a döntéseket közösen kell előkészíteni” – tette hozzá Horn.


Az MSZP az elnökválasztást követően frakcióülést tartott, melynek végén Lendvai Ildikó közölte: párton belüli következménye nem lesz Szili Katalin vereségének, hiszen mindenki a kongresszus felhatalmazásának megfelelően cselekedett. Hiller István pártelnök közölte: csalódott, hogy az Országgyűlés nem Szili Katalint választotta államfővé, és elismerte, hogy vannak koalíciós feszültségek, amelyről egyeztetniük kell. Hiller kijelentette: a köztársaságielnök-választást követően nem érzi, hogy le kellene mondania pártelnöki pozíciójáról.


Enyhébben nyilatkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki közölte: a koalíció folytatja a kormányzást és megvalósítja programját.


Az MDF perre megy


Dávid Ibolya, az MDF elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt két nap méltatlan volt az elnökválasztás procedúrájához. Sólyom László azonban pont az az ember, akire ilyen szituációban szükség van. „Ő képes kijózanítani a magyar közéletet, ő az a személy, aki ebben változást tud hozni, hiszen világos, pontos programja van” – nyilatkozta a politikus.


Dávid kihangsúlyozta: Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozatai sértőek voltak az MDF számára. Az MDF elnöke emlékeztetett arra, hogy amikor a Fidesz még Mádl újraválasztása mellett érvelt, akkor az MDF már aláírta azt a nyilatkozatot, miszerint ők Sólyom Lászlót támogatják. Ezzel a kisebbik ellenzéki párt állította kényszerpályára a Fideszt; nekik is Sólyomot kellett jelölniük, hiszen az MDF szavazatai nélkül nem lett volna esélyük. Dávid a FigyelőNetnek kijelentette: párttársai becsületsértésért vagy rágalmazásért pert fognak indítani Áder ellen.


Orbán büszke a Fideszre


Orbán Viktor, a Fidesz elnöke rövid sajtótájékoztatóján csupán annyit mondott: nagyon örül, hiszen Sólyom László a legmegfelelőbb személy a köztársasági elnöki pozícióra. Bár fiatal, személyiségének köszönhetően mégis tekintélyes elnök lesz. Orbán kiemelte: egyedülálló volt a Fidesz kezdeményezése, amelynek során az embereket is megkérdezték az új elnök személyéről, hiszen így olyasvalaki lett Mádl Ferenc utóda, aki a civil szférának is megfelel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik