Belföld

Öten átszavaztak Szilire

Az első fordulót Szili Katalin nyerte, a házelnök legalább öt, nem szocialista képviselőtől is kapott voksot. Az érvénytelen és le nem adott szavazatok miatt a házelnök akkor is több szavazatot kapott volna, ha minden fideszes kéviselő Sólyomra szavaz.

Mandúr László, az Országgyűlés alelnöke közölte: 221 képviselő vette fel szavazólapját, 20 közülük visszaadta azt, az urnába 199 képviselő adta le szavazatát, a voksok közül 196 volt érvényes. Szili Katalin szocialista elnökjelölt 183, Sólyom László ellenzéki jelölt 13 szavazatot kapott.


Mivel a szocialistáknak 178 képvielőjük van, rajtuk kívül még öten támogatták Szili Katalin elnökké választását az első fordulóban. Két külső támogató vélhetően a szabad demokrata Mécs Imre és a független Balogh Gyula volt, ők már korábban bejelentették, hogy a jelenlegi házelnökre voksolnak. Szili Katalin három másik támogatója nem ismert, mert 8 MDF-es képviselő és a 9 független képviselő, saját bevallásuk és korábbi nyilatkozataik szerint, Sólyom Lászlót támogatta. 


A FigyelőNet helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a frakció többségével ellentétben négy fideszes képviselő felvette szavazólapját: közülük Tölgyesy Péter és Hende Csaba Sólyomra szavazott (és szavazólapjukat megmutatták a fideszes jegyzőnek), Németh Zsolt visszaadta szavazólapját, Vincze László pedig érvénytelen szavazatot adott le. A legnagyobb ellenzéki párt további 165 képviselője nem vett részt a szavazáson.


A szavazás eredménye és Bőhm András FigyelőNetnek adott nyilatkozata alapján egyértelmű, hogy a 20 szabad demokrata képviselő felvette szavazólapját, és azt közülük 19-en üresen visszaadták. Mécs Imre, a kisebb kormányzó párt képviselője még délelőtt közölte: részt vesz a szavazáson. Dávid Ibolya, az MDF elnöke lapunknak elmondta: pártja 8 képviselője Sólyom Lászlóra szavazott. A kisebbik ellenzéki párt egyébként korábban kérték a házbizottságtól, hogy a titkos szavazás ellnére megmutathassák szavazólapjaikat a nyilvánosságnak, ezt akkor azonban – az MSZP mellett – a Fidesz is leszavazta. Dávid Ibolya visszautasított minden olyan feltételezést, amely szerint pártjából bárki is Szili Katalint támogatta volna szavazatával, mint elmondta, ők látták egymás szavazócéduláit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik