Belföld

Megijedt a Fidesz?

Ha kedden minden képviselő, aki ma szavazott, ugyanarra a jelöltre adja le voksát, a Fidesz 169 szavazata sem elegendő, hogy Sólyom László legyen az új köztársasági elnök. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője az egységes ellenzéki szavazás érdekében így megbeszélést kezdeményezett.

A hétfői első fordulóban kiderült: Szili Katalinnak több „titkos” támogatója van (lásd Öten átszavaztak Szilire című cikkünket), hiszen a 178 szocialista szavazaton kívül plusz öt voks is érkezett a házelnökre. Sólyom László, az ellenzék jelöltje pedig mindössze 13 szavazatot kapott. Amennyiben a keddi harmadik fordulóban ugyanezek a képviselők támogatják Szilit, úgy hiába adódik hozzá Sólyom 13 szavazatához a teljes fideszes frakció 169 szavazata, az így szerzett, összesen 182 voks eggyel még mindig kevesebb, mint a Szilire hétfőn leadott 183 szavazat.  (Sőt, amennyiben belevesszük, hogy a Sólyom Lászlóra érkezett 13 szavazat közül kettőt fideszes képviselő adott le, az egykori alkotmánybíró képzeletbeli előnye 180-ra zsugorodik). Azaz a harmadik fordulóban érvényes egyszerű többségi szabály miatt az MSZP jelöltje lehet az új köztársasági elnök.


Nem szabad persze elfeledkezni arról, hogy a leadott 199 szavazatból végül csak 196 volt érvényes. Ez azt jelenti, hogy azokon túl, akik névvel vállalták, hogy nem adnak érvényes voksot, három – feltehetően független – képviselő érvénytelenül szavazott. A pakliban ráadásul benne van, hogy valaki nem ér időben be a szavazásra, vagy Mécs Imre példáját követve több SZDSZ-es képviselő is szembe megy a frakcióval, esetleg a másik oldalon is történnek ilyen kihágások. A játszma tehát még közel sem lefutott. Egy biztos, bárki kapja is a több szavazatot a harmadik fordulóban, nem büszkélkedhet majd elsöprő többségű támogatottsággal.


Bizalmatlan Fidesz

Az átszavazás egyértelművé válása után Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfő este bejelentette: kedd reggelre megbeszélést kezdeményez Dávid Ibolyával, az MDF elnökével és Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum parlamenti csoportjának vezetőjével annak érdekében, hogy az ellenzék egységesen Sólyom Lászlót támogassa az államfőválasztáson. Közölte: a Fidesz-frakció egyhangú szavazással Sólyom Lászlót javasolta köztársasági elnöknek, az erről szóló ajánlóívet már eljuttatták a házelnöki titkárságra. Elmondta azt is: a frakció tagjai azt kérték az ülésen, teremtsék meg annak a lehetőségét, hogy a képviselők egymás számára ellenőrizhető módon adhassák le a szavazatukat. Ennek a technikai részleteit holnap reggelig dolgozzák ki – tette hozzá.

“Dávid Ibolyával és Lezsák Sándorral egy tárgyalást kezdeményezek arról, hogyan és milyen módon tudjuk biztosítani azt, hogy mind a Nemzeti Fórum, mind a Magyar Demokrata Fórum valamennyi képviselője, a Fidesz-frakció valamennyi tagjával együtt Sólyom Lászlót támogassa a második és a harmadik fordulóban” – mondta Áder János.


Érdekes egyébként: pont a “sumákolással” megvádolt MDF volt az, amely az ügyrendi bizottság ülésén kérvényezte, hogy a titkos szavazás keretein belül az egyes képviselőknek adják meg a lehetőséget, amennyiben akarják, a nyilvánosság elé tárják szavazataikat. Akkor ezt az ötletet – az MSZP mellett – éppen a Fidesz szavazta le.

A Fidesz szomorú

Áder hétfő este elmondta: a frakció “mély szomorúsággal” vette tudomásul, hogy nem mindenki szavazott úgy, mint ahogyan ezt szóban ígérte, hiszen Szili Katalin 180 szavazatra számíthatott, mégis 183 képviselő támogatta. Vagy az MDF-esek, vagy a volt MDF-esek között kell keresni azt a három képviselőt, aki az első fordulóban az MSZP jelöltjére szavazott – tette hozzá.

“A Fidesz tovább fokozza azt a csúfságot, amit ma elkezdett” – közölte Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-vel arra a kezdeményezésre reagálva, hogy a képviselők egymás számára ellenőrizhető módon adnák le szavazatukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik