Belföld

Előzetes letartóztatásba helyezné az ügyész Kasza Józsefet

A szabadkai kerületi ügyész Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének előzetes letartóztatását kérte a bíróságtól, hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Jovica Maksimovic a Kurir című belgrádi hetilapnak nyilatkozva közölte: hivatali visszaélés gyanújával bővítette a pártelnök elleni nyomozást. Az ügyész a volt szabadkai polgármester, szerbiai miniszterelnök-helyettes mellett Kern Imre, a VMSZ alelnöke, volt szabadkai önkormányzati elnök, Fodor-Lackovics Anna, az önkormányzat ingatlanügyi-jogi hivatalának egykori elnöke, Ágoston Gabriella volt szabadkai önkormányzati titkár és Nemes Gábor, a Subiro építési vállalat igazgatója ellen folytat nyomozást.

Kaszát és társait azzal gyanúsítják, hogy legkevesebb 1,4 millió dinárral (közel 4,2 millió forint) károsították meg az államot.

Az ügyész elmondta: a politikus előzetes letartóztatásba helyezésére tett javaslata után Kasza közvetve megfenyegette az ügyészeket, és kijelentette, politikai üldöztetése miatt panaszt tesz a strasbourgi emberi jogi bíróságon.

A Kurir megszólaltatta Kasza Józsefet is, aki cáfolta az ügyész állításait. “Nem beszéltem vele (az ügyésszel), és nem is kívánok beszélni. Hihetetlen, hogy előzetes letartóztatásomat kérte, hogy ne befolyásolhassam az esetleges tanúkat, miközben olyan ügyekről van szó, amelyek 1996-ban történtek. Mintha azóta, egészen máig, 2005-ig nem lett volna alkalmam beszélni a tanúkkal” – mondta Kasza, aki szerint a “vádiratban” szereplő állítások hazugságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik