Belföld

Így készült a száz lépés

A Száz lépés programjának egyes elemei mögött komoly egyeztetés és szakértői munka húzódik meg. A miniszterelnök csak az ötleteket adja.

A Száz lépés egyes etapjait nem fix tanácsadói csoport dolgozza ki, hanem az aktuálisan érintett tárcák. „A szándék a miniszterelnöktől fakad, de ezeket nem lehet konkrét témajavaslatnak tekinteni. Gyurcsány Ferenc például felvetette, hogy igazságosabb közteherviselésre van szükség, és elmondta, ezt hogyan képzeli. Ezt követően összeülnek a témában érintett miniszterek, rendszerint négy-öt, vagy még több” – mondta László Boglár kormányszóvivő a FigyelőNetnek.

Hozzátette: ezt követően kezdik el kidolgozni a szakmai részleteket, ezzel párhuzamosan pedig tárgyalnak, egyeztetnek az adott szakminiszter által meghívott érdekképviseleti szervezetekkel. Az egyes tárcák általában elég nagy erőkkel végzik a program rájuk vonatkozó részeinek kidolgozását, volt, ahol tíz embert állítottak rá a feladatra.


„A minisztériumok szakmai előterjesztéseit a politika szempontjából természetesen minden esetben megvizsgálják a miniszterelnök politikai tanácsadói és a kabinetfőnök is, de nekik nincs döntési kompetenciájuk” – hangsúlyozta László Boglár. Mint elmondta, végül a tárcák a kormány elé terjesztik a kidolgozott javaslatokat, amely azután tárgyal róluk.

„A miniszterelnök a kormányüléseken végig figyelemmel kíséri egy-egy ügy menetét, ezek alapján a megbeszélések alapján pedig maga írja meg hétfői beszédeit, amelyekben napirend előtti felszólalásában ismerteti a száz lépés következő javaslatait” – mondta László Boglár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik