Belföld

Szonda: Mádl és Szili a legnépszerűbb

Bár a koalíciós pártok nem értenek egyet a köztársaságielnök-jelölt személyében, a két szavazótábor tagjai nagyjából hasonlóan gondolkodnak Szili Katalinról. Az MSZP jelöltjét a népszerűségi rangsorban csak Mádl Ferenc előzi meg a Szonda Ipsos felmérése szerint.

A köztársasági elnöknek jót tett a Fidesz aláírásgyűjtése, májusban az ő pontszáma emelkedett legnagyobb mértékben, és így tovább erősítette vezető pozícióját – írja a Népszabadság. Mádl Ferenc konszenzusos megítélését jól mutatja, hogy minden társadalmi rétegben, politikai véleménycsoportban meghaladja az 55-öt. Mádlról még a szocialista és a szabad demokrata szimpatizánsok is elismeréssel nyilatkoztak (63, illetve 66 pont).

Szili Katalin mögé nemcsak az MSZP parlamenti frakciója, hanem úgy tűnik, szavazóbázisa is felsorakozott. Jelenleg a szocialisták Gyurcsány Ferencet és őt kedvelik legjobban, a miniszterelnököt 76, a házelnököt 75 ponttal jutalmazták. Szili megítélése kedvező az SZDSZ táborában is, ebben a hónapban 70 pontot kapott tőlük. A Fidesz táborában 47-es népszerűségi mutatóval ő a legkedveltebb szocialista politikus.

Talán a legkeményebb politikai támadások Magyar Bálintot érték az elmúlt hetekben. Az adatfelvétel már az érettségi körüli bonyodalmak keletkezése után történt, de az oktatási miniszter megítélése összességében nem változott.

A népszerűségi rangsor jellemzője, hogy a kormánypárti és ellenzéki szavazók a másik oldal vezető politikusait hevesen elutasítják. A Fidesz-tábor Gyurcsány Ferenccel és Hiller Istvánnal szimpatizál a legkevésbé (22 és 27 pont). Az MSZP támogatóinak Kövér László és Áder János a két leginkább ellenszenves politikus (18 és 21 ponttal), s őket Pokorni Zoltán és Rogán Antal követi (22 és 23 ponttal). Orbán Viktor egy árnyalattal elfogadottabb a szocialistáknál, de azért a 26 pont markáns elutasítást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik