Belföld

Sólyom: morális feladat

Sólyom László hivatalosan is az ellenzék államfőjelöltje. Az Alkotmánybíróság első elnöke vállalja a megmérettetést. Mint a FigyelőNetnek elmondta, követné elődjeit, de a maga módján.

„Nem a jelölt dolga, hogy latolgasson, de optimistán várom a jövő heti szavazás eredményét. Eleve vert helyzetben nyilván nem is indulnék” – mondta Sólyom László a FigyelőNetnek. A köztársaságielnök-jelölt hangsúlyozta, megválasztása esetén szeretné elődei útját folytatni, de a maga módján, alkotmánybírói tapasztalatait felhasználva.

Sólyom László

1942-ben született Pécsett. 
1965-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.
1966-1969 a jénai egyetemen tanársegéd,
1983-1998 között az ELTE jogi karán tanít.
1988-ban részt vesz az MDF megalapításában, és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain.
1989-1998: az Alkotmánybíróság tagja, 1990-től három cikluson át annak elnöke.
1995 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanít,
2000 óta a Védegylet tagja.
2001-től az MTA levelező tagja.
A legmagasabb magyar- és külföldi állami kitüntetéseket kapta meg.

„Mind Göncz Árpádban, mind Mádl Ferencben tiszteltem, hogy ezt a pozíciót a jogállamiság tiszteletben tartásával látták el, a napi politikától pedig igyekeztek mindketten távolságot tartani. Nekem a személyiségem és az életkorom is különbözik tőlük, így – csakúgy, mint alkotmánybíróként – a magam útját fogom járni” – mondta Sólyom László. Hozzátette, munkájában támaszkodni fog az Alkotmánybíróságnál szerzett tapasztalataira is.


„A legapróbb részletekig ismerem a köztársasági elnök jogkörét, és a szükségeshez képest megválasztásom esetén ezzel élni is fogok. De az államfői posztot leginkább morális feladatként élem meg. Mivel az elnök minden tevékenysége ellenjegyzéshez kötött, így meg van kötve a keze. Viszont személyes példamutatása sokat számít, főleg a mai átpolitizált világban” – véli az Alkotmánybíróság első elnöke. Hozzátette: a napi politikától azonban feltétlenül távolságot szeretne tartani.

Sólyom László kiemelte: a Védegylet, és nem pedig egy párt jelöltjének tekinti magát, ezt Orbán Viktorral is megbeszélték. „Ha a Védegylet nem hívja fel rám a figyelmet levelében, valószínűleg egyik politikai pártnak sem jutottam volna az eszébe, hiszen mindenki a saját berkein belül keresgélt. Ezért nem tartom magam pártjelöltnek. A Védegylet mind a 386 képviselőhöz eljuttatta az ajánlásomat, így a honatyák lelkiismeretére van bízva, támogatnak-e. Természetesen az lenne a legjobb, ha mind a négy párt támogatni tudna” – mondta Sólyom László.


Az MDF Sólyom, az MSZP Szili mellett


Mandur László, az Országgyűlés elnök-helyettese hétfőn bejelentette: a határidőig két érvényes jelölés érkezett. Szili Katalint 177 MSZP-s képviselő jelölte, míg Sólyom László összesen 78 – 70 fideszes és 8 MDF-es – jelölést kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik