Belföld

Milliárdokat bukhat a belügyi tárca

Újabb, egyelőre nem jogerős ítélet adott igazat azoknak a rendőröknek, akik pert indítottak a tavaly elmaradt tizenharmadik havi illetményükért. Ha jogerős ítélet is születik az ügyben, akkor mintegy hétmilliárd forint többletkiadással kell számolnia a belügyi tárcának.

Hosszú ideje tart a jogértelmezési vita a rendőrök (és más közalkalmazottak, köztisztviselők, fegyveres testületek tagjainak) elmaradt tizenharmadik havi illetményével kapcsolatban – írja a Népszava. Munkaügyi perek sora indult, mivel az érintettek egy szabálymódosításra hivatkozva pusztán a havi bérük egytizenketted részét kapták meg a tavalyi évre. Ezzel – egyes vélekedések szerint – tavaly majdnem tízmilliárd forintot spórolt meg a belügyi tárca.

Az elmaradt pénzek miatt többen munkaügyi bírósághoz fordultak. A Vas Megyei Bíróságon áprilisban tíz celldömölki rendőr első fokon pert nyert a megyei kapitányság ellen. A bíróság egyelőre nem jogerős döntése szerint a 13. havi bér teljes összege jár a rendőröknek. A lap információi szerint nemrég a Hajdú-Bihar megyei munkaügyi bíróság is a vasi döntéshez hasonló első fokú ítéletet hozott, ami immáron precedensértékűnek tekinthető. A kérdés csak az, hogy vajon kiterjesztik-e a döntést a többi, nem pereskedő érintettre is.

Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára elmondta, hogy jogerős döntés esetén feltételezhetően a belügyi tárca minden érintett munkavállalóra kiterjeszti előírásait. Minthogy az érintettek feltehetően a Legfelsőbb Bíróságig mennek, a jogerős döntés összességében akár több mint hétmilliárd forintjába is kerülhet a belügyminisztériumnak. Orodán Sándor, a BM kommunikációs igazgatója ezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, hogy jelen pillanatban ennek fedezetére nincs meg a keret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik