Belföld

Horn Gábor: lehet közös jelölt

Még nem adta fel a reményt Horn Gábor, hogy a koalíció közösen tud köztársasági elnök jelöltet állítani. Eközben 25 értelmiségi nyílt levélben fordult kisebbik kormánypárt képviselőihez, amelyben Sólyom László támogatását kérik.

Horn Gábor szerint ennek ma már a megoldási lehetősége az MSZP, illetve Szili Katalin kezében van, hiszen a 20 tagú SZDSZ-frakció nem tud önállóan elnökjelöltet állítani, ahhoz ötven képviselő támogatása szükséges. Mind az országnak, mind a parlamenti pártoknak az lenne a célszerű, hogy a koalíció által jelölt és az ellenzék által is támogatható, vagy legalábbis tudomásul vehető köztársaságielnök-jelöltje lenne az országnak. Erre én még látok reményt – fogalmazott a szabad demokrata politikus.

Kérjük, hogy az SZDSZ országgyűlési frakciójának tagjai támogassák szavazatukkal Sólyom László jelölését és megválasztását a Magyar Köztársaság elnökévé – tartalmazza az a nyílt levél, melyet aláírt többek között Bodor Ádám író, Halmai Gábor egyetemi tanár, Hankiss Elemér szociológus, Orosz István esszéista, Schiffer András jogász, Sükösd Miklós politológus, Ungár Klára közgazdász és Vágvölgyi B. András újságíró.

Az aláírók szerint az SZDSZ ezzel a gesztussal bizonyíthatja a szabadelvű gondolat utóbbi években elbizonytalanodott magyarországi hívei számára: a rendszerváltás programjában megfogalmazott liberális és demokratikus elvek előbbre valók a politikai zsákmányszerzés logikájánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik