Belföld

Hétfőn megdől a melegrekord

Budapesten rekord meleget mértek vasárnap, és csak 0,2 Celsius fok hiányzott az ezen a napon eddig mért legmagasabb országos hőmérséklet beállításához. Hétfőn azonban biztosan megdől a melegrekord.

“A május 30-án mért eddigi legmagasabb hőmérsékletek – országosan 32,7, a fővárosban 31,4 – bizonyosan megdőlnek, hétfőn 32-35 fok körüli kánikulára számítunk” – mondta Nadrai Attila meteorológus.

A május 29-i országos rekordtól, ami 34 fok, csak 0,2 tizeddel maradt el a Pakson mért hőmérséklet. Budapesten azonban már vasárnap megtörtént az új csúcsbeállítás: az 1942-ben mért 31.3 fok helyett 33.5 fok az ezen a napon regisztrált legmagasabb hőmérséklet a fővárosban – tette hozzá Nadrai Attila. A meteorológus szerint a 30 fok feletti hőség májusban nem szokatlan, de a 35 fok körüli hőmérséklet már ritkának nevezhető.

Keddre markáns hidegfront érkezik az országba viharos erejű széllel, amely hétfőről keddre virradó éjszaka elérheti a 100 kilométer/órás sebességet. Az ilyen erős szél már okozhat károkat. A hőmérséklet pedig várhatóan 10 fokkal esik vissza.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: hét végén megszaporodtak az ájulásos rosszullétek, sorra érkeztek a hívások a mentőkhöz szombaton, valószínűleg a sok rendezvény miatt is. A mentőriasztások száma vasárnapra csökkent, de az ilyenkor szokásosnál még így is több ájulásos esethez kellett kivonulni.

A mentők azonban még inkább tartanak a hétfőtől. Folytatódik a kánikula, de a munkanap miatt sok idős, szívbeteg ember is az utcára megy vásárolni, hivatalos ügyeket intézni és a tapasztalatok szerint ilyenkor különösen sok hőség okozta rosszullétre lehet számítani. Aki tudja magáról, hogy érzékeny az erős napra, az ha csak teheti, a déli órákban maradjon árnyékban – tanácsolta a mentőszolgálat szóvivője.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a hét végén a kánikulai meleg miatt jelentősen nőtt a szabadtéri tüzek száma, bozótosok, nádas, gaz gyulladt meg sok helyen. A két nap alatt várhatóan a hétszázat is megközelíti a vonulások száma országszerte.

Ha továbbra is száraz marad az idő, akkor kezdeményezik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál a tűzgyújtási tilalom elrendelését, de erről egyelőre még nincs szó. Június végén, július elején az aratás előtti időszakban viszont a korábbi évek tapasztalatai szerint lesz tűzgyújtási tilalom a lábon álló gabona védelmében – fűzte hozzá Dobson Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik