Belföld

Hétfőn dönt államfőjelöltjéről az SZDSZ

Sólyom László alkalmas az államfői posztra, de az SZDSZ továbbra is közös koalíciós jelöltet szeretne - nyilatkozta több szabad demokrata politikus. A Szili Katalint elutasító liberális frakció hétfőn tárgyal az államfőválasztásról - írja a Népszabadság.

Az SZDSZ által legutóbb felállított ötpontos kritérium közül Sólyom négynek minden további nélkül megfelel, legfeljebb az utolsónak nem. Ez azt mondja ki, hogy “elengedhetetlen, hogy többpárti, lehetőleg mindkét politikai oldalnak elfogadható jelölt legyen”. Ennek teljesülése viszont pont a szabad demokratákon múlik.

Az Alkotmánybíróság volt elnökét korábban Eörsi Mátyás és Fodor Gábor, tegnap pedig Horn Gábor ügyvivő is alkalmasnak nevezte a posztra, Kuncze Gábor pártelnök is nyilatkozott már korábban arról, hogy a feltételeiknek megfelel Sólyom. Ugyanakkor mások úgy nyilatkoztak: kevés az esély arra, hogy Sólyom mögé álljon hivatalosan is az SZDSZ. Értesülésünk szerint liberális értelmiségiek aláírásgyűjtést kezdtek annak érdekében, hogy az SZDSZ is támogassa Sólyom megválasztását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik