Belföld

Orbán Viktor Sólyom Lászlót javasolja elnöknek

Szinte biztos, hogy Sólyom László lesz a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje. Orbán Viktor arra kérte a hétfői frakcióülést, hogy az AB volt elnökét javasolja hivatalosan államfőnek. Sólyom László vállalná a felkérést.

Bár hivatalosan a párt csak hétfőn nevezi meg az általa támogatott aspiránst, Orbán Viktor egy pénteki sajtótájékoztatón bejelentette: azt fogja kérni a párt hétfői frakcióülésén, hogy a szimpátia szavazáson második helyezett, egykori alkotmánybírót jelölje hivatalosan.

Orbán megköszönte a szavazatokat

Hivatalosan egy hete zárult le a Fidesz szimpátia szavazása. Orbán Viktor megköszönte mindenkinek, aki részt vett az akcióban, főleg a kormánypárti – mint Toller László MSZP-s vagy Béki Gabriella szabad demokrata – képviselőknek, akik nem zárkóztak el a kezdeményezés elől. Orbán Viktor hangsúlyozta: az emberek egyre kevésbé vesznek részt a közéletben, pedig nyitottak rá, és ha megkérdezik őket, szívesen válaszolnak.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint nem kétséges, hogy a párt eleget fog tenni a kérésnek, hiszen Sólyom László minden szempontból megfelelő jelölt. „Úgy tűnik, az államfóválasztáson két jelölt lesz: Szili Katalin, aki egy párt, a Magyar Szocialista Párt jelöltje, és Sólyom László, akit egy pártok felett álló civil szervezet, a Védegylet javasolt, és aki maga is párton kívüli, ráadásul saját szakterületén nemzetközileg igen elismert” – mondta Áder János. Emlékeztette a kormánypártokat, hogy egyszer már támogatták és alkalmasnak tartották Sólyom Lászlót: az Alkotmánybíróság elnökének is kétharmados szavazattöbbséggel választották meg.


Mádl visszavonul: jöhet Sólyom

A Fidesz múlt pénteken hozta nyilvánosságra a szimpátiaszavazás végeredményét, amelyen Mádl Ferenc jelenlegi köztársasági elnök kapta a legtöbb szavazatot. „Ez jó hír, viszont nagy kihívás is, hiszen magasra tette a mércét. Az, hogy ennyien voksoltak Mádl Ferencre, az emberek köszönetét is kifejezi” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, személy szerint nagyon sajnálja, hogy Mádl Ferenc nem vállalja újból a megmérettetést. „A köztársasági elnök úr úgy fogalmazott, hogy jelenleg semmilyen kényszerítő körülmény nincs, amely korábbi elhatározásának megmásítására bírná. Ez azt jelenti, hogy vészhelyzetben lehet rá számítani, most ez azonban nem áll fönn. Mi ezt természetesen tudomásul vettük” – hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Sólyom vállalná

A szimpátiaszavazás végeredménye

Összes szavazat:
718 325
Mádl Ferenc:
283 412
Sólyom László:
245 238
Szili Katalin:
103 953
Glatz Ferenc:
74 625
Gombár Csaba:
11 097

Így a szimpátiaszavazáson második helyezést elért Sólyom László támogatását javasolja Orbán Viktor. Mint elmondta, a szavazás eredményéről már minden érintettet és országgyűlési képviselőt értesítettek, Sólyom Lászlóval pedig személyesen is egyeztetett. „Sólyom László azt mondta, ha hivatalosan is felkérjük, vállalja a jelölést” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke kiemelte: Sólyom László nem pártjelölt lesz, ez pusztán jogi formalitás, hiszen az Alkotmány szerint elnököt csak parlamenti képviselők egy csoportja jelölhet. „Sólyom László a Védegylet jelöltje, mi csak támogatjuk azt. Ez formaság, ilyen szempontból mindegy, hogy hány név van azon a papíron, és esetleg MDF-es nevek is szerepelnek-e rajta” – válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy az MDF felkérésének eleget téve közösen jelöljék az egykori alkotmánybírót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.