Belföld

Az MDF is Sólyomot szeretné

A Magyar Demokrata Fórum azt a javaslatot tette, hogy a parlament két ellenzéki pártja közösen jelölje Sólyom Lászlót a Magyar Köztársaság elnökének.

Az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly, pénteken személyesen juttatta el a Fidesznek azt a valamennyi MDF képviselő által aláírt ajánlóívet, amelyen az Alkotmánybíróság első elnökét jelölnék államfőnek.

Mivel az Alkotmány értelmében legalább ötven országgyűlési képviselő ajánlás szükséges az elnökjelöléshez, az MDF azonban csak nyolc parlamenti hellyel rendelkezik, egymaga nem tehet ajánlatot.


Sólyom László azonban nem csak a kisebbik ellenzéki párt számára elfogadható. Jó esély van rá, hogy a Fidesz is az egykori alkotmánybírót fogja megnevezni hétfőn hivatalos jelöltjeként, miután az újabb ciklust nem vállaló Mádl Ferenc mögött Sólyom László második helyezést ért el a Fidesz egy hete lezárult szimpátiaszavazásán.

Az MDF elnöke, Dávid Ibolya levelet is írt Orbán Viktornak, amelyben azt kéri a legnagyobb ellenzéki párt első emberétől, hogy támogassa Sólyom László köztársasági elnöki jelöltségét, és a két ellenzéki párt közösen kérje fel a volt alkotmánybírósági elnököt a jelölés elfogadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik