Belföld

Vásárló vándorlást hozhat a szabadáras gyógyszer

Várhatóan ismét drágulnak a nem támogatott gyógyszerek, mivel a gyártók általában negyedévente árat emelnek. Az egészségügyi miniszter a novembertől, a szabadáras rendszertől már éppen ellenkezőleg, árcsökkenést vár, mivel a patikák önállóan dönthetnek a haszon mértékéről - hangzott el az MTV Hiradójában.

Nem támogatott készítmény például a fájdalom és köhögés csillapító, a hashajtó, a görcsoldók és fogamzásgátlók. A miniszter szerint semmi nem akadályozza meg, hogy negyedévente a gyártók mind a hatezer készítmény esetében áremeléssel éljenek. “Ennek ellenére nem élnek, mert a piacon versenytársaik vannak, és abban az esetben, ha ők elrugaszkodnak a piaci törvényszerűségektől, abban az esetben nem az ő termékeiket fogják vásárolni” – hangsúlyozta Rácz Jenő.

A Magyar Gyógyszerész Kamara szerint viszont éppen az ellenkezője fog történni. A gyártók ugyanis eddig mindig árat emeltek, amikor csak tudtak. A kamara elnöke elmondta, lesz áremelkedés, ami mindenképpen egy logikus lépés.

A patikusok pedig úgy vélik, hogy hatalmas árkülönbségek lesznek patikák és patikák között. Bárány Anna szakgyógyszerész úgy fogalmazott, “ha egy patika egy termékét olcsóbban fogja adni, akkor egy úgynevezett vásárlói vándorlás be fog indulni, esetleg egy patika egy-két bizonyos olcsóbb termékéért.”

A szabadáras törvényjavaslat a készletezésben is változást hozhat, mert az esetleges napi árváltozások miatt nem lesz érdemes nagy tételeket rendelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik