Belföld

Valószínűleg módosul a kisebbségi törvény

Ha a parlament kétharmados többsége elfogadja a kisebbségi törvény módosítását szeptemberig, új eljárás szerint választhatják 2006-ban a kisebbségi önkormányzatok tagjait.

Az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása kell a kisebbségi törvény módosításához. Ha megszületik az ehhez szükséges politikai konszenzus a kormányzó és az ellenzéki pártok között, úgy a jövő évi választásokon már új rendszer szerint lehet majd a kisebbségi önkormányzatok helyeit feltölteni.

A jelenlegi rendszerrel az a legfőbb probléma, hogy lényegében bárkiből kisebbségi képviselő lehet, származásától függetlenül. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis elégséges néhány, önmagát az adott kisebbség tagjának valló személy ajánlása, és bárki felkerülhetett a szavazólapra. Hogy ki lehetett végül kisebbségi önkormányzati képviselő, arról pedig az ősszel tartandó önkormányzati választásokon az urnákhoz járuló – tehát nem csak az adott kisebbséghez tartozó – szavazók döntöttek.

Ezt persze igen sokan kihasználták, hiszen a kisebbségi önkormányzatokat és annak képviselőit az állam komoly összegekkel támogatja, így az „etnobiznisz” nem volt rossz üzlet.

A következő napokban több egyeztetésre is sor kerül a két nagy párt kisebbségpolitikusainak részvételével, hogy egy olyan rendszert dolgozzanak ki, amely kiszűri a nyerészkedőket, hogy valóban a kisebbségek érdekében, a közösségek tagjaiból válasszák meg a kisebbségi önkormányzatok tagjait.


A legfontosabb kérdés itt egy olyan szűrő beépítése tehát, amely lefekteti, kik lehetnek kisebbségi választók és megválasztható képviselők. Sokan a kisebbségi regisztrációt látják a legjobb megoldásnak, ezt azonban a történelmi múlt negatív tapasztalatai miatt sokan aggályosnak tartják. Ez ugyanis azt jelentené, hogy egy listán nyilván tartanák az adott kisebbség tagjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik