Belföld

Kevesebb kocsit loptak el tavaly

Tavaly összesen 7459 gépjárművet tulajdonítottak el, ami 2003-hoz képest 12 százalékos csökkenést jelent. A sláger a Suzuki, az Opel és a VW.

Az autók 75 százalékát a fővárosban tulajdonítják el, ez a szám 2003-ban 6384, tavaly pedig 5276 gépkocsit jelentett – közölte sajtótájékoztatón Orbán Sándor az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.

Hozzáfűzte: többnyire megrendelésre lopnak autókat és szinte minden esetben külföldre viszik, vagy szétszerelve alkatrészként értékesítik. Elsősorban a zöldhatáron keresztül, vagy hamisított okmányokkal a határátkelőhelyeken próbálják külföldre juttatni a lopott járműveket.

Szőgyényi Zoltán alezredes, a rendőrség körözési osztályának vezetője elmondta, hogy tavaly a Suzukiból, az Opelből és a Volkswagenből körözött a rendőrség a legtöbbet, ezek után következnek a Renault, a Lada, a Peugeot, a Trabant, a Fiat, a Skoda és a Ford márkájú gépkocsik.

A statisztikák megtévesztők lehetnek, hiszen ezekbe beletartoznak a más bűncselekmények – például sikkasztás, csalás – nyomán elrendelt körözések is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a statisztikák értékelésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az adott gyártmány milyen arányban szerepel a magyarországi gépjárműparkban.

A rendőrség idén is többnyelvű kiadványokban figyelmezteti a külföldi utazókat az úgynevezett trükkös lopásokra, amelyek az autópályákon kívül is előfordulnak. Az elkövetők különböző módszerekkel, például segítségnyújtási szándékkal próbálják megállásra bírni az autósokat, majd kirabolják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik