Belföld

Az ÁNTSZ-ellenőrök a Balatonra mennek

Rendszeres közegészségügyi ellenőrzésre számíthatnak az üdülési szezon idején a balatoni vendéglátósok és kereskedők.

Elkészült az idei szezonra szóló ütemterv, s már ebben a hónapban megkezdtük a tó déli partján lévő üzletek, vendéglátóhelyek ellenőrzését – mondta Balogh Márta főorvos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat(ÁNTSZ) Somogy megyei közegészségügyi osztályvezetője.

Beszámolója szerint az elmúlt évben a megyében ÁNTSZ engedéllyel működő 2300 kereskedelmi, illetve vendéglátóhely működött, 90 százalékuk a Balaton-parton. Ezek ellenőrzéséről szólva az osztályvezető elmondta, hogy munkatársai “egész héten a Balatonon lesznek”, ahol szeptember végéig, az előre tervezett vizsgálatok mellett, rendkívüli ellenőrzéseket is tartanak olyan esetekben, amikor valamilyen szabálytalanságról bejelentést kapnak.

A főorvos kedvezően nyilatkozott a balatoni vendéglátósokról és kereskedőkről. Mint mondta, túlnyomó többségük visszatérő vállalkozó, akik igyekeznek megtartani a vendégeket, illetve a vásárlókat, s ezért a higiénés előírásokat is betartják. Példaként megemlítette, hogy tavaly mindössze két esetben kellett kirívó szabálytalanság miatt elrendelni üzlet bezárását.

Az osztályvezető rámutatott: azzal is igyekeznek elejét venni a szabálytalanságoknak, hogy akinél az ellenőrzés során hiányosságot tapasztaltak, ahhoz akár kétszer-háromszor is visszatérnek, hogy meggyőződjenek arról, valóban megszűnt-e az általuk kifogásolt szabálytalanság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik