Belföld

Nem csalt adót Tasnádi

Jogerősen felmentette Tasnádi Pétert a mintegy negyedmilliárd forintos adócsalás vádja alól a Fővárosi Bíróság kedden.

A bíróság ezzel helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly ősszel hozott első fokú felmentő ítéletét, amit az ügyészség megfellebbezett.

A vád szerint Tasnádi Péter 1999 decemberében a Budapest II. kerület szemlőhegyi ingatlana tulajdonjogának egy részét átruházta a részben maga, részben családja tulajdonában álló Hotex Kft.-re. Ezt a szerződést azonban 2000 januárjában felbontották és az így az visszakerült tulajdonjog révén Tasnádi Péterhez, aki mintegy 620 millió forintnyi természetbeni értékkel gyarapodott. Adóbevallásában azonban nem szerepeltette az ez után befizetendő 248 millió forint adót.

Még tavaly ősszel az elsőfokú bíróság megállapította: a öt évvel ezelőtti ingatlanügylet kapcsán benyújtott vádirat tényállása jobbára helytálló, ám abból az ügyészség téves jogi következtetéseket vont le. A büntetőperben az egyik korábban meghallgatott szakértő mintegy 1,1 milliárd forint értékűre becsülte a vádbeli ingatlant, amely egy 1250 négyzetméteres telek szinte teljes beépítésével jött létre.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szóbeli indoklásában azt hangsúlyozta: Tasnádi Péter a kifogásolt szerződés nyomán, az ügyészség álláspontjával szemben nem adóköteles vagyont szerzett az ingatlanon, hanem tulajdont, amelyet személyi jövedelemadó nem terhelhet, csupán illetékfizetési kötelezettség, ám jelen ügyben ez sem áll fenn. A vádbeli szerződés ugyanis rögzítette azt, hogy a tulajdonjog kérdését a felek a jövőben fogják majd rendezni.

Tasnádi Péter jelenleg előzetes letartóztatásban van azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban felgyújtották egy volt rendőrtiszt terepjáróját a XIII. kerületben. A vállalkozót abban az ügyben a rendőrség felbujtóként elkövetett közveszély-okozással gyanúsítja. Tasnádit a napokban kétrendbeli, felbujtóként elkövetett emberölés előkészületével is meggyanúsította a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik