Belföld

Ma délben egyeztetnek a pártok az államfőválasztásról

Ma délben várhatóan tárgyalóasztalhoz ül a négy parlamenti párt az MDF kezdeményezésére az Országházban, hogy egyeztessenek a június 6-7-i államfőválasztásról.

Az egyeztetésen az MSZP-t Hiller István pártelnök, az SZDSZ-t Pető Iván parlamenti frakcióvezető-helyettes és Bőhm András fővárosi frakcióvezető, az MDF-et Dávid Ibolya pártelnök képviseli. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke hétfőn közölte: a párt elnöksége esti ülésén dönt arról, hogy alkalmas-e számukra a keddi négypárti egyeztetés időpontja.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken jelentette be, hogy a köztársaságielnök-jelöléssel kapcsolatos egyeztetésre hívta a parlamenti pártok elnökeit. Nyakó István, a szocialisták szóvivője szombaton az MTI-nek azt mondta: az MSZP politikai okokból részt vesz a konzultáción, amitől a jelenlegi helyzetben nem sokat vár.
Az MSZP április kongresszusa Szili Katalin házelnököt választotta a párt államfőjelöltjének. Az MSZP frakcióvezetője hétfőn átadta az Országgyűlés alelnökének azt az ajánlóívet, amelyen a szocialista frakció Szili Katalint javasolja köztársasági elnöknek.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy az elnökség a szimpátiaszavazáson összegyűlt szavazatok összegzése után megfogalmazza javaslatát a frakciónak a köztársaságielnök-jelöltet illetően. Jelezte, hogy ezen egyetlen egy dolog változtathat, az, ha a négy pártnak sikerül egy konszenzusos jelöltben megegyeznie.

A nagyobbik ellenzéki párt szimpátiaszavazásán Mádl Ferenc államfő kapta a legtöbb szavazatot. Sólyom László, az Alkotmánybíróság volt elnöke a szavazatok száma szerint a második, Szili Katalin a harmadik helyet foglalja el.
Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta: az SZDSZ szeretné, ha az államfőválasztásról szóló négypárti egyeztetés keretében mindenki számára elfogadható jelöltről állapodnának meg.

A szabad demokraták pénteken megerősítették, hogy továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy a köztársasági elnöki posztot olyan személy töltse be, aki nem pártpolitikus. A liberálisok szerint Szili Katalin pártpolitikusként nem felel meg az SZDSZ kritériumainak. Korábban Gombár Csabát nevezték meg olyan személyként, mint aki megtestesíti a liberálisok elképzelésit.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke korábban már bejelentette: Sólyom Lászlót javasolják közös köztársaságielnök-jelöltnek, de ha a másik két párt más, nagy tekintélyű rendszerváltó demokrata jelöltet támogat, aki nem kötődik az állampárti múlthoz és politikai világhoz, az MDF kész az egyeztetésre, a megegyezésre.
Április végén az SZDSZ is kezdeményezett négypárti találkozót az államfőjelöléssel kapcsolatban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik