Belföld

Kiárusít a honvédség

Az idén nyolc katonai objektumot fog kiüríttetni a honvédelmi tárca, hogy megszabaduljon az őrzésvédelem több százmilliós kiadásától, illetve a leselejtezett, használatból kivont vagy alkalmatlanná nyilvánított eszközök sok ezer tonnájától – írja a Népszava.

A valamikori 150 ezer fős hadsereg után még megmaradt, 13 óriás raktárbázist megtöltő anyagok, eszközök és holmik mennyisége mindmáig nem csökkent, pedig őrzés-védelmük kiadása évente megközelíti a 300 millió forintot, amiben nincs benne az 500 fős fenntartó katonai személyzet bére. Pillanatnyilag közel 43 ezer tonna lőszer és 47 ezernél is több lejárt szavatosságú rakétaeszköz vár megsemmisítésre, ezt az utóbbit hatmilliárdból lehetne elvégeztetni. Egyedül Kalocsán a rendszerből kivont gépjárművek, harcjárművek, harckocsik és fegyverzeti eszközök száma megközelíti a háromezer darabot. Pápán és Szolnokon viszont közel 90 darab harcihelikopter és harcigép várja, hogy eladják, elajándékozzák vagy szétdarabolják.

Gömbös János miniszteri biztos, elmondta a közel négy és fél millió darab ruházati anyag sorsa ma még épp úgy ismeretlen, mint azé a mintegy hatezer tonna szétszedett harckocsié, gépjármű alkatrészé, amelyeket a mátyásföldi raktárbázison az ég alatt vagy félfedett módon tárolnak.

Gömbös János elmondása szerint a törvény januártól lehetővé teszi, hogy az ÁPV Rt. helyett a tárca végezze az értékesítést. A jelentkező karitatív szervezetekneknek és önkormányzatoknak ingyen adnak ruhaneműt: a fémeszközök igény szerinti értékesítését pályáztatással és árveréssel bonyolítják le, illetőleg a bevételektől függően gyorsítják a megsemmisítéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik