Belföld

Kérdéses a négypárti egyeztetés időpontja

Még mindig nem lehet tudni, mikor ül le a négy parlamenti párt egyeztetni a köztársasági elnök személyéről, a Fidesz ugyanis nem jelölt ki számára alkalmas időpontot.

Még nem dőlt el, hogy a Fidesz mikor venne részt a négypárti egyeztetésen, amelyet Dávid Ibolya, az MDF elnöke kezdeményezett a köztársasági elnök jelölés kapcsán. A Fidesz eddig a szimpátiaszavazás miatt tolta az egyeztetést, annak lezárultával azonban még mindig nem jelölt ki időpontot.


Pokorni Zoltán a Dávid Ibolyának írt levelében a keddi és a pénteki időpontot javasolta, ugyanakkor személyes véleménye, hogy a pénteki egyeztetés jobb lenne. A kérdés eldöntésére a Fidesz elnöksége előreláthatólag hétfőn este ül össze.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke korábban egy vasárnapi sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy az elnökség a szimpátiaszavazáson összegyűlt szavazatok összegzése után megfogalmazza javaslatát a frakciónak a köztársaságielnök-jelöltet illetően. Jelezte, hogy ezen egyetlen egy dolog változtathat, az, ha a négy pártnak sikerül egy konszenzusos jelöltben megegyeznie.

A négypárti egyeztetés eredményére vár ugyanakkor az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága is. A hétfői ülés is azért marad el, mert bíznak abban, hogy a négypárti megbeszélésen a feleknek sikerül egyezségre jutniuk a vitatott technikai jellegű kérdésekben, illetve akár a jelölt személyéről is.

Az ügyrendi bizottsághoz – az államfőjelölt Szili Katalin házelnököt a köztársasági elnökválasztással kapcsolatos ügyek intézésében helyettesítő – Mandur László parlamenti alelnök fordult két kérdéssel. Egyrészt választ vár arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha a harmadik fordulóban sem sikerül – például szavazategyenlőség miatt – köztársasági elnököt választania az Országgyűlésnek, illetve, hogy az érvénytelen szavazatokat beszámítsák-e az eredménybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik