Belföld

Medián: Szili a legnépszerűbb

A kormánypárti szavazók érdektelenségre nyomán a biztosan voksolók körében már 18 százalékosra nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben – olvasható a Medián legfrissebb elemzésében. A közvélemény-kutatás szerint a szavazók mindössze 46 százaléka venne részt a választáson, és Szili Katalin a legnépszerűbb magyar politikus.

Május elején az emberek 67 százaléka mondta azt, hogy az országban „általában véve rossz irányba mennek a dolgok”; a 2002-es választás óta csak tavaly szeptemberben, Medgyessy Péter lemondását követően volt ennél magasabb a pesszimista véleményen lévők aránya. Mint ahogy a kormányválság idején, úgy most is elsősorban a kormánypárti szavazók elkedvetlenedése okozta ezt a változást: az MSZP-szavazók körében az áprilisi 64-ről 53 százalékra csökkent a „jó irányt” észlelők aránya – olvasható a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásában.

A május elején, a felnőtt népességet reprezentáló, 1200 fős minta megkérdezésével végzett kutatás eredménye szerint csupán az emberek 46 százaléka venne biztosan részt egy „most vasárnapi választáson”. Ennél kevesebben csak a tavalyi Európai Parlamenti választás után nyilatkoztak így.

A pesszimizmus erősödéséhez hasonlóan a politikai elbizonytalanodás is főleg a kormánypárti szavazókra volt jellemző. Az utóbbi néhány hónapban a Fidesz-MPSZ támogatottsága érdemben nem változott, az MSZP-é viszont május elejére csökkent, így a teljes népességen belül 8, a választani tudó „biztos” szavazók körében pedig 18 százalékra nőtt a Fidesz-MPSZ előnye a szocialisták előtt. A biztosan szavazók 55 százaléka a Fideszre, 37 százaléka az MSZP-re, 3 százaléka az SZDSZ-re, 2 százaléka pedig az MDF-re voksolt volna május elején. A Medián elemzése ugyanakkor megállapítja, hogy a pártot választók és a részvételüket biztosra mondók közös halmaza ma már csak a szavazókorú népesség 39 százalékát teszi ki, így pártok támogatottságára vonatkozó becslések statisztikai bizonytalansága jelentős.

A Medián felmérése szerint az ország legnépszerűbb politikusa – a vizsgálatok történetében először – Szili Katalin volt május elején; őt sorrendben Mádl Ferenc, Dávid Ibolya és Kuncze Gábor követte. A listán ötödik Orbán Viktor Fidesz-elnök, akinek népszerűsége 4 százalékponttal emelkedett, hatodik pedig a 7 százalékpontot javító Schmitt Pál Fidesz-alelnök. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kilencedik, népszerűsége 1 százalékponttal csökkent egy hónap alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik