Belföld

Árad a Hernád és az összes Körös

Idén, nem először, kilépett a medréből a Hernád Bőcsnél, és valamennyi Körös is árad az elmúlt napokban hullott jelentős csapadék miatt.

A Hernád áradása miatt szombaton lezárták a forgalom elől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajóládodot Bőccsel összekötő utat, Bőcs belterületén – közölte a megyei közútkezelő társaság ügyeletese. Idén, nem először, kilépett medréből a Hernád Bőcsnél, a település belterületén, egy mélyebben fekvő részen, vízátfolyás miatt kellett lezárni az út itteni szakaszát – tájékoztatott Dvorcsák Imre. A magas vízállás miatt szünetel a kompközlekedés Muhi és Köröm között, a Kesznyéten-Tiszaújváros közötti utat viszont megnyitották a forgalom előtt. Az út alapja ugyanakkor annyira átázott, hogy a 7,5 tonna összsúlynál nehezebb autókat nem engedjük erre.

Valamennyi Körös folyó árad, mert a folyók hegyvidék vízgyűjtő területein az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Bak Sándor elmondta: a Fekete-Körösön szombat nulla órától másodfokú, a Sebes-Körös alsó szakaszán pénteken délután, míg a Berettyón szombaton reggel hat órakor kellett első fokú árvízvédelmi készültséget elrendelni. A Fekete-Körös és a Berettyó tetőzése szombat éjjelre várható Remeténél, illetve Szeghalomnál.

A levonuló árhullám miatt a Kettős-Körösön Békésnél vasárnap, a Hármas-Körösön pedig Szarvasnál hétfőn várható a folyók tetőzése egyaránt első fokú készültség mellett. A KÖRKÖVIZG működési területén 177 fő vesz részt az árvízvédelmi munkálatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik