Belföld

Kövér: még nem biztos a négypárti egyeztetés időpontja

A Fidesz még nem alakított ki hivatalos véleményt az államfőjelölésről kezdeményezett négypárti konzultáció időpontjáról - mondta el Kövér László szombaton. Ez ellent mond Dávid Ibolya néhány órával korábbi hivatalos nyilatkozatának, mely szerint május 24-ét már mind a négy parlamenti párt elfogadta.

A Fidesz országos választmányának elnöke hangsúlyozta, hogy a pártnak még nem volt olyan testületi ülése, ahol a hivatalos álláspontot megfogalmazhatták volna. A négypárti konzultációt kezdeményező MDF elnöke, Dávid Ibolya pénteken úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Fidesz vezetői politikusainak sikerült megfelelő időpontot találni, s ez május 24-ike, vagy május 27-ike lenne. Az MSZP politikai okokból részt vesz a konzultáción – közölte Nyakó István, a párt szóvivője.

Kövér László, aki a Kereszténydemokrata Néppárt budapesti országos nagygyűlésén vett részt, úgy fogalmazott: a Fidesznek nincs ellenére, hogy olyan jelöltet találjanak, aki mind a négy parlamenti párt számára elfogadható. Azt is világossá tettük, hogy mi a magunk módján szeretnénk megkérdezni az embereket arról, ők mit gondolnak erről a nem kis jelentőségű közjogi kérdésről – tette hozzá.

Kiemelte, hogy amíg ennek a “véleményszondázásnak” az eredménye nincs meg, addig “mi érdemben nem tudunk egy ilyen egyeztetésben részt venni, hiszen szeretnénk tudni, hogy mit gondolnak az emberek”. Hozzátette azonban, hogy pártja nem fog távol maradni, “csak érdemi véleményt nem fogunk tudni elmondani”. Azt a véleményt el tudjuk mondani, amit már eddig is elmondtunk, hogy természetesen Szili Katalin számunkra nem elfogadható jelölt – jegyezte meg.

Az MSZP részt veszt a konzultáción

Az MSZP politikai okokból részt vesz az államfőjelölésről tervezett négypárti konzultáción, amitől a jelenlegi helyzetben nem sokat vár – jelentette ki a szocialista párt szóvivője. “Két parlamenti pártnak – az ellenzéknek – egyelőre nincs véleménye, a kormánypártok álláspontja ismert, így ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint körülbelül három hónappal ezelőtt voltunk” – fogalmazott Nyakó István. Elmondta, hogy Hiller István szocialista pártelnök az MSZP jelöltállító kongresszusa előtt konzultált mind a három parlamenti párt vezetőivel, azóta – szavai szerint – “csak az idő telt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik