Belföld

Magát romának valló fiú volt a szurkáló

A rendőrség elfogta azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Moszkva tér közelében karddal átszúrt egy roma fiút. A 17 éves, magát romának valló fiatalember beismerte a tettét. Kihallgatása jelenleg is zajlik.

A rendőrség szóvivője a pénteki sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy egy csütörtöki lakossági bejelentés vezette el egy bizonyos D. Robin Attilához, aki a későbbiekben megnevezte a tettest: a Mortimer becenévre hallgató 17 éves fiatalembert.


A 21 éves D. Robin Attila egy magát hagyományőrzőnek nevező, be nem jegyzett szervezet tagja, amely rendszeresen kiképzéseket és edzéseket tartott Törökbálinton, majd az utóbbi időben a Normafánál. Ide indultak akkor is, amikor körülbelül két hete a Moszkva téren egy buszon szóváltásba keveredtek a három roma fiúval. A 17 éves Mortimert a társai hiába próbálták csillapítani.


Mortimert a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Életvédelmi Osztályának nyomozói 2005. május 20-án a hajnali órákban fogta el törökbálinti lakásán és előállította. A kihallgatás során a gyanúsított beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A kardot a történtek után a Hajógyári szigeten rejtették el, ahonnan egy bizonyos Gy. László hozta el. A hatóság emberei őt is kihallgatják.

A megszúrt fiú édesapja azonban a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott, hogy sem Józsika, sem a vele utazó két barátja nem látták romának a támadót. „Barna bőrű volt és húzott szemű, de nem volt roma”— állítja Patai József fiára hivatkozva.


A sérült gyerek elhagyta a kórházat, teljes felépülése azonban orvosai szerint akár egy évig is eltarthat. 


Az ügyben a további eljárást a BRFK Nyomozó Főosztálya folytatja le.


A nyomra vezető információért Budapest rendőrfőkapitánya bruttó 1 millió forintot ajánlott fel, amelyet a bejelentő várhatóan hamarosan megkap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik