Belföld

Újabb forgatókönyvek államfő-ügyben

Több napilap is pedzegeti, hogy az SZDSZ esetleg megszavazná Szili Katalint azért cserébe, hogy Magyar Bálint a posztján maradhasson. A Magyar Nemzet ezt tényként közli, a Magyar Hírlap szerint nem reális alternatíva.

A köztársaságielnök-jelöléssel kapcsolatos találgatások tovább fokozódtak. A Magyar Nemzet értesülései szerint a két koalíciós párt paktumot kötött: az eddig ellenálló SZDSZ végül mégis beadja a derekát és megszavazza Szili Katalint államfőnek, cserébe viszont a nagyobbik kormányzó párt nem mozdítja el miniszteri posztjáról az érettségi botrány miatt kétséges helyzetbe került Magyar Bálintot. A lap úgy tudja, a koalíciós megállapodást kedden kötötték meg a két párt vezetői, ám az MSZP elnökségét nem tájékoztatják erről.

Horn Gábor azonban egyértelműen cáfolt. Az SZDSZ ügyvivője úgy értelmezte Kis János, az SZDSZ alapítójának Sólyom László államfővé választásának támogatására vonatkozó kijelentését, hogy az eddig felmerült személyek mellett egy újabb névről is lehet tárgyalni. De félresikerült találgatásnak nevezte azokat a felvetéseket, hogy az érettségi körül kialakult helyzet kapcsán esetleg Magyar Bálint poszton maradása érdekében a liberálisok támogatnák Szilit.

Ugyanakkor a Magyar Hírlap is gyanúsnak tartja, hogy az MSZP egyáltalán nem firtatta Magyar Bálint személyes felelősségét az érettségi botránnyal kapcsolatban, pedig az MSZP-n belül sokan látták volna szívesen az SZDSZ-es miniszter bukását. Egy ilyen háttéralkut azonban életszerűtlennek tartanak, és nem is csak azért, mert – egy szocialista képviselő szerint – “ez lenne a legprimitívebb megoldás”.


Az országos napilap felhívja a figyelmet arra is, hogy a választások közeledtével a kisebbik koalíciós partner számára elengedhetetlen az önálló karakter kidomborítása, ezért öngyilkossággal lenne egyenlő a liberálisok számára egy ilyen egyezség. Az utolsó pillanatban összehívott MSZP-kongresszus viszont a szocialisták számára érne fel kapitulációval, ráadásul jóval a szavazás előtt, hiszen nem lehetne titokban megszervezni.

Akinek azonban az egész ügyben leginkább inog a széke, az Hiller István, az MSZP elnöke. A Magyar Hírlap egy informátorra hivatkozva úgy fogalmazott: a pártvezetőség a jelölési folyamat jobb menedzselését várta (volna) a pártelnöktől, mivel az SZDSZ már tavaly világossá tette, hogy Szilit nem támogatja, s akkor még lehetett volna közös jelöltet találni.


Az államfőválasztás körüli bizonytalanság mellett ráadásul finiséhez érkezett a képviselőjelölt-állítás is az MSZP-ben, ami szintén okoz feszültségeket. Ebben a helyzetben többen kritizálták a pártelnököt. A Magyar Hírlap szerint most már vannak az MSZP-n belül olyan politikusok, aki azt is elképzelhetőnek tartanák, hogy ha Szili nem lesz államfő, még a választások előtt válthatná Hillert a pártelnöki poszton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik