Belföld

Viharkárok több megyében

A szerdai esőzések és a viharos erejű szél ismét jelentős károkat okozott. Elsősorban Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosainak volt segítségre szükségük.

Az elmúlt egy napban több mint hétszáz esetben riasztották a tűzoltókat a viharkárok elhárítása miatt. Szenmélyi sérülés seholsem történt, de több helyen áramkimaradás volt, és sok lakóház és középület megrongálódott.


Szabolcsban volt a legnehezebb


Jelentős károkat okozott az ország felett átvonuló vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csütörtökre virradó éjjel. Egyes becslések szerint a megyében 450-500 millió forint közötti a kár értéke. A megrongálódott lakóházakból Csengerben kilenc felnőttet és tizennégy gyermeket kellett kiköltöztetni és rokonoknál elhelyezni.


A településen az eddigi felmérések szerint 100 millió forintot meghaladó kár keletkezett az épületekben. A kisvárosban a lakóházak mellett a Makovecz Imre építész tervezte, faszerkezettel kombinált közintézmények közül súlyosan károsodott az iskola, a gimnázium, a sportcsarnok és a polgármesteri hivatal épülete is. Nyírpilisen száz lakóépület tetejét bontotta meg a szél, itt mintegy húsz lakóház rongálódott meg.

A károk pontos felmérése azonban még napokat vesz igénybe, s azt követően a kormányhoz fordul segítségért a régió, hiszen a térségnek 98 millió forint vis maior kerete van, amelyből támogatást nyújthat a károsultaknak, döntően az önkormányzatoknak.


Borsod és Hajdú is megszenvedte

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem volt jobb a helyzet, Emődön, Vattán, Abaújszántón, Sajóbábonyban és Sajószentpéteren a házak környékéről és a pincékből azóta is folyamatosan szivattyúzzák a vizet.
Rakacaszenden jelenleg is veszélyeztetei a házakat a víz, több településen pedig áramkimaradás van. A megáradt a Rakaca-patak a községbe vezető utat is elzárta. Az iskolában szünetelt a tanítás, mert a busz sem tudott bejutni a faluba. A település lakosai érttékeiket próbálják menteni.

Hajdú-Biharban, csütörtök délig közel 400 riasztást kapott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A legnagyobb károk Hosszúpályiban keletkeztek, itt 1700 lakóház – lényegében az egész falu – megrongálódott. Nyírábrányban villanyoszlopok dőltek ki, Hajdúbagoson pedig egész éjjel nem volt áram, de a megye más településein is kisebb-nagyobb időszakra szünetelt az áramszolgáltatás.

A megye védelmi bizottságának elnöke, Juhászné Lévai Katalin az MTI-nek elmondta, hoyg a védelmi bizottság a vis maior alapból 50 millió forintot tud biztosítani a középületek helyreállítására, ám a biztosítással nem rendelkező magánházakról a kormány dönthet, hogyan segít a bajba jutottakon.

Sínre zuhant fák okoznak gondot

A vihar a közlekedésben is több helyen fennakadást okozott: Debrecen és Hajdúszoboszló között ma délig nem közlekedtek a vonatok, mivel az erős szél fákat döntött a sínre. A vihar miatt két kamion is felborult csütörtökön reggel a 86-os számú főúton, így az utat teljes szélességében le kellett zárni. Somogy megyében a szerdai vihar fákat döntött ki a dél-balatoni vasútvonal mentén, ami komoly fennakadást okozott a vasúti közlekedésben. A Berzence-Gyékényes közötti vasútvonalon még szerda délután egy szerencsés kimenetelű vonatbaleset is történt, a Gyékényesre tartó személyvonat egy szélvihar következtében a pályára dőlt fának ütközött, a motorkocsi első tengelye a sínről lesiklott. A szerelvényen mintegy 40-en utaztak, de személyi sérülés nem történt, azóta a forgalom is helyre állt. A MÁV sajtószóvivőjének tájékoztatása szerit a vihar okozta akadályok miatt Karcag és Tiszafüred érintésével közlekednek az InterCity járatok, Hajdúszoboszló és Debrecen között pedig autóbuszokkal szállítják az utasokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik