Belföld

Több megyében pusztított a vihar

Az országon szerdán délutántól átvonuló vihar szinte minden megyében károkat okozott, de leginkább Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pusztított. A dél-balatoni vasútvonalat helyreállították, de Debrecen és Ebes között még autóbuszok helyettesítik a vonatokat.

A Máv közleménye szerint a dél-balatoni vasútvonalon szerda este 11 órára helyreállították a vihar következtében leszakadt felsővezeték-rendszert, így ott a vonatok már menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Ebes között még mindig nem közlekedhetnek a vonatok, a kidőlt fák eltávolítását, a
Több megyében pusztított a vihar 1

A tűzoltók távolítanak el egy kidőlt fát Siófokon (fotó: MTI)

megrongálódott vezetékrendszer helyreállítását még a délelőtti órákban is folytatják. Debrecen és Hajdúszoboszló között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják, az IC-vonatok Karcag-Tiszafüred-Debrecen érintésével, kerülő útvonalon közlekednek.


Szerdán este ugyancsak a viharos erejű szél fákat döntött a Debrecen-Ebes közötti vasúti pályatestre. Ennek következtében a vezeték-rendszer leszakadt, vezetéktartó oszlopok dőltek ki. Jelentős késések voltak. A helyreállítási munkák még mindig tartanak, ezért késések itt napközben is várhatók.


Az utasokat Debrecen és Hajdúszoboszló között vonatpótló autóbuszok szállítják. Az InterCity Rapid vonatok Debrecen-Füzesabony-Hatvan felé kerülnek, a Tisza expressz Miskolc érintésével közlekedik, a Budapest-Nyíregyháza közötti InterCity vonatok pedig Karcag-Tiszafüred-Debrecen érintésével, ugyancsak kerülő útvonalon közlekednek. Késésekre azonban ennek ellenére is számolni kell.

A vihar okozta károk becslése még mindig folyik, de a jelenlegi becslések szerint a vasúttársaság kára akár a 100 millió forintot is elérheti.

Az egész országon végigsöpört


A tűzoltókat több mint hétszáz esetben riasztották az éjszaka folyamán – tájékoztatott csütörtök reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.


Dobson Tibor elmondta, hogy a vihar elsősorban két megyében, Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozott károkat. Mindkét megyében fák dőltek ki, tűzfalak, illetve kémények dőltek le és a házak tetőszerkezetét érte károsodás. A szóvivő szerint az említett mintegy hétszáz eset kétharmadánál a tűzoltókat ebben a két megyében riasztották.

Több százmilliós kár Szabolcsban 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben csütörtökre virradó éjjel a megrongálódott lakóházakból 9 felnőttet és 14 gyermeket kellett kiköltöztetni és rokonoknál elhelyezni – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A 100-150 kilométeres erősségű szél a dél-nyírségi, a beregi és a kelet-szatmári településeken okozta a legtöbb kárt – mondta Pernyák Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője.

Csengerben az eddigi felmérések szerint 100 millió forintot meghaladó kár keletkezett az épületekben. A kisvárosban a lakóházak mellett a Makovecz Imre építész tervezte, faszerkezettel kombinált közintézmények közül súlyosan károsodott az iskola, a gimnázium, a sportcsarnok és a polgármesteri hivatal épülete is.

A tűzoltók csütörtök reggelig dolgoztak az életveszélyes tetők lebontásán, illetve 1 500 négyzetméter fóliával takarták le a tetőszerkezet nélkül maradt házakat.

Pernyák Sándor hozzátette: a károk pontosítása várhatóan csütörtök délre fejeződik be a súlyos viharkárokat szenvedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Hajdú-Bihar megyében Hosszúpályi és Hajdúbagos településeken, továbbá Debrecenben és környékén voltak a nagyobb károk.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik