Belföld

Az MSZP lecseréli az egyéni jelöltjeinek felét

A 176 egyéni választókerületben induló MSZP-s képviselők csaknem fele kicserélődik 2006-ban, amely konfliktusokat okoz a helyi szervezetek és az országos vezetőség között– értesült az Index.hu internetes újság.

Az Magyar Szocialista Párt jelöltjeinek cseréjére akkor derült fény, amikor több alapszervezetnél hiába próbáltak saját jelöltet kiválasztani, mert az országos pártvezetés elutasította őket. Így történt kedden Nagykanizsán is, ahol a választókörzet szocialistáinak döntését az országos vezetés megvétózta, és másik aspiránsra kért javaslatot. A központi vezetés Fodor Csabát, a csak helyi szinten ismert városi képviselőt nem fogadta el.

A szocialista párt tagságának június végéig az egész országban ki kell választania azt a 176 jelöltet, akiket 2006-ban parlamenti mandátumért indítanak. Az Index információi szerint a 176 egyéni körzetben indított szocialista képviselőjelöltek negyven százaléka más lesz, mint 2002-ben. A lecserélt képviselőjelöltek között olyanok is szép számmal akadtak, akik három éve megnyerték a választást. Katona Béla például eddig háromszor is sikeres volt, 2006-ban azonban már Simon Gábort jelölik helyette.

Az Index áprilisi információi szerint a Fidesz vezetősége ugyancsak lecserélte a képviselőjelöltjeinek felét. A pártelnökség azokban a körzetekben vitt véghez drasztikus átalkítást, amelyekben a Fidesz nagy vereséget szenvedett az előző választásokon. Komárom-Esztergom megyében százszázalékos lesz a jelöltcsere, Budapesten az előző ciklusban indulók harmada maradhat majd egyéni országgyűlési jelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik