Belföld

Minden hetedik szülő veri a gyerekét

A családon belüli erőszak volt a fő témája a Magyar Kriminológiai Társaság dél-magyarországi Regionális Szekciója által szervezett szerdai konferencián. Az adatok aggasztóak, de egyre többen veszik igénybe a családsegítő szolgálatokat.

Az eseményen részt vevő Gönczöl Katalin kriminológus, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa hangsúlyozta, a bűnözés nem független a gazdaság és a piac mindenkori működésétől, kapcsolatban van a munkanélküliséggel és a jövedelmi viszonyokkal.


Rámutatott ugyanakkor, hogy a családon belüli erőszak nem csak a gyermekeket és nőket érinti: az idősek és a magatehetetlen betegek is elszenvedői, hiszen a megfélemlítés, a családtagoktól, barátoktól történő elszakítás és az elhanyagolás is a bántalmazás egyik módja. Egy két éve készült felmérés szerint Magyarországon minden hetedik szülő elismeri, hogy rendszeresen bántalmazza a gyermekét. Ez körülbelül 7500 esetet jelent.

A konferencián felszólalt Kovács Mihály, a szegedi rendőrkapitányság vezetője is. Véleménye szerint a rendőrség egyedül képtelen megoldani ezt a problémát: ebben a lépéskényszerében szükség van a társszervek közreműködésére. Biztató ugyanakkor, hogy a megyében 2003 óta háromszorosára nőtt az ismertté vált esetek száma, közel száz ügyet regisztráltak. Ez azonban nem feltétlenül jelent több bűncselekményt, csak nagyobb a nyilvánosságuk. Jó jel az is, hogy az áldozatok ismerik és igénybe veszik a családsegítő és védő intézmények támogatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik