Belföld

Lobbik uralhatják a fővárost

Nyomuló lobbikról és politikai kivégzésről beszél a nemrégiben még Demszky Gábor bizalmasának tartott, ám rövid idő alatt politikai árva szerepbe kényszerült Atkári János főpolgármester-helyettes a Figyelőnek adott interjújában.

A főpolgármester-helyettes a Figyelő csütörtöki számában a fővárosi SZDSZ-frakcióval folytatott vitájáról elmondja: annak során kiderült, hogy a képviselőcsoport többsége számára első a frakció érdeke, aztán következik a fővárosé, s harmadrendű, hogy a konkrét ügyekben mi az igazság. Atkári a lapnak elmondta: néhány ügyben álláspontja nem különbözött az SZDSZ véleményétől, csak éppen nem ez jelent meg a nyilvánosság előtt.


A főpolgármester-helyettes szerint a szocialisták azért akarják őt régóta elmozdítani pozíciójából, mert nagyobb mozgásteret szerettek volna maguknak a költségvetés és a városgazdálkodás területén, ami számunkra a klientúra-építés lehetőségét teremtené meg. A politikus úgy véli: az MSZP valójában érdekcsoportok véd- és dacszövetsége, és elvi politizálással képtelen magát összetartani.


A csepeli szennyvíztisztító építéséről a főpolgármester-helyettes a Figyelőnek elmondta: ha bármilyen komplikáció merül fel – márpedig egy ilyen beruházásnál ez szinte törvényszerű -, akkor bukik a projekt és vele együtt a 80 milliárd forintnyi uniós támogatás. A főváros költségvetéséért sokáig felelős politikus azt állítja: Budapestnek jelenleg nincs beruházási programja, így nem lehet tudni, hogy a megkezdett fejlesztésekre van-e pénzügyi fedezet.


Atkári János a Figyelőnek adott interjúban beszél Schneller István főépítész várható távozásáról is, amelynek hátterében üzleti körök nyomulását látja: ezek a város potenciális fejlesztési területeire olyan megaberuházásokat akarnak kierőszakolni, amelyek ellentétesek a nyilvánosság előtt az MSZP által is vállalt városfelfogással – mondja a városvezető a Figyelőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik