Belföld

Az ellenzék szerint 745 halottja van az üzbég harcoknak

Külföldi diplomaták, újságírók érkeztek szerdán az üzbegisztáni Andizsánba, hogy felmérjék múlt heti erőszakos kormányzati leszámolás mértékét. Az üzbég kormány közlése szerint 169-en haltak meg, míg az ellenzék és az emberjogi aktivisták jóval magasabb számot emlegetnek.

Legalább hétszáznegyvenöt ember vesztette életét a kelet-üzbegisztáni Andizsánban a múlt pénteken kitört felkelésben és az azt követő megtorlásban – közölték üzbég ellenzékiek. Mint arról Nigara Kidojatova, a Szabad Parasztok üzbég ellenzéki párt vezetője beszámolt, az aktivistái házról házra járnak Andizsánban, kikérdezik a lakosokat, és feljegyzik a halálos áldozatok nevét. Hétfő estig 745 név került a listára, közülük 542-en Andizsánban lelték halálukat, a többiek az onnan 30 kilométernyire északkeletre fekvő Pahtabádban, ahol szombaton szintén zavargások törtek ki.

Korábban Nagy-Britannia és más államok követelték az üzbég hatóságoktól, hogy diplomaták, újságírók és segélyszervezetek képviselői látogathassanak el, minden korlátozás nélkül a városba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik