Belföld

Megvan az államfőválasztás időpontja

A házbizottság ülésén hétfőn dönttek: az országgyűlés 2005 június hatodiki és hetediki ülésén választanak köztársasági elnököt a képviselők.

A házbizottság hétfői rendkívüli ülésén a négy parlamenti párt frakciója megállapodott a köztársasági elnök választásának időpontjában. Eszerint az Országgyűlés június 6-iki és 7-iki ülésén választja meg Magyarország új köztársasági elnökét.

Az Alkotmánynak megfelelően a jelöltek személyére vonatkozó ajánlásokat május 30-a 12 óráig kell benyújtania a képviselőknek.

A köztársasági elnököt az Országgyűlés választja, öt évre. Az Alkotmány szerint elnökké választható minden választójoggal rendelkező, 35. életévét betöltött állampolgár. A választást jelölés előzi meg, ehhez a parlament legalább ötven tagjának aláírása szükséges. A jelölést az Országgyűlés elnökénél kell benyújtani, egy képviselő csak egy személyt ajánlhat, ha több személyt nevez meg, mindegyik jelölése érvénytelen.


A szavazás titkos. Az első két fordulóban az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges, harmadszorra már a megjelent képviselők felének támogatása is elég. Az ügyrendi bizottság hamarosan dönt ennek a kitételnek az értelmezéséről, az ugyanis nem világos, hogy az eredménybe beleszámítanak-e az érvénytelen voksok.

Az utolsó fordulóban egyébként már csak a két legtöbb szavazatot elnyert jelölt indul. Az Alkotmány szerint a szavazási eljárást három egymást követő nap alatt be kell fejezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik