Belföld

Gyurcsány kivizsgál és ítél

Gyurcsány Ferenc az érettségiző gyerekek érdekeit tartja a legfontosabbnak. Ennek ellenére a képviselők megint egymásnak ugrottak: az ellenzék szerint a kormány a hibás, a kormány szerint az ellenzék.

Parlamenti felszólalásában a miniszterelnök elmondta, az érettségi vizsgák befejeződése után dönthet a kormány arról, szükség van-e változtatásra. “Ha túl leszünk rajta, fel fogom tenni kormányunknak is a kérdést, és azoknak is, akiknek ez volt a dolga, hogy vajon kell-e valamit megváltoztatni. Először a vizsgálat, aztán az ítélet” – mondta a kormányfő napirend előtti felszólalásában kedden. Hozzátette, a gyerekeknek érezniük kell, hogy ebben az ügyben ők a legfontosabbak, nem pedig a politikai harc.

A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy “ez nem érettségi botrány, ez tétellopás”. Mint mondta, nem szabad megengedni, hogy egyesek felmondják a köztársaságot éltető konszenzust és megsértsék azt a közös felelősséget, hogy az érettségi intézményét “nem bántjuk, nem hazudjuk el, nem csaljuk el, nem lopjuk meg, ezt nem raboljuk ki”. Gyurcsány Ferenc szerint ez nem politika, hanem tisztesség kérdése.

A kormányfő kitért arra is, hogy a nyomozás több tucat iskolában nyitva találta a történelemtételeket tartalmazó borítékot, amelyeket olyanok bontottak fel, akik korábban írásban vállaltak kötelezettséget arra, hogy mikor és milyen körülmények között nyitják ki. Gyurcsány szerint egyértelmű, hogy a tétellopások mögött egy-két ember állhat. “A hazának nincsen szüksége ellenzékre, a hazának támogatókra van szüksége a kormány- és az ellenzéki oldalról egyaránt” – összegezte a miniszterelnök keddi felszólalásában.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a kormányfő beszédére reagálva elmondta, Gyurcsány Ferenc álszent módon, szemforgató módon rasszizmussal vádolta meg őket. „Azt az elfogadhatatlan korábbi magyarázatot folytatta, hogy sötétbe bujkáló ellenzéki összeesküvők vannak az érettségi botrány mögött” – véli Pokorni.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint azonban nem mondta senki, hogy az ellenzék felel az érettségi körül kialakult botrányért. “Lehet, hogy a politikai közéletünk a felelős, amelyik folyamatosan arra játszik, hogy ha (…) minél nagyobb botrányt tudok keverni, annál közelebb kerülhetek az általam hőn áhított hatalomhoz, amelynek elvesztését immáron három éve nem vagyok képes elviselni” – mondta a szabad demokrata politikus.

Az MDF frakcióvezető-helyettese, Csáky András szerint tarthatatlan, hogy több tucat iskolában a korábban vállalt kötelezettségüket megszegve felbontják az érettségi tételeket. A politikus elmondta, a felelősség elsősorban a politikai és gazdasági elité, és ezen belül a kormányé. “Mély erkölcsi válság van, ez egy következmények nélküli ország” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik