Belföld

Salakrobbanás történt Miskolcon

Vélhetően salakrobbanás történt Miskolcon a volt üveggyár környékén, a diósgyőri kohászat területén lévő salaktárolónál, a Halnán hétfőn délután.

Személyi sérülés nem történt, a detonáció után keletkezett tűzben több épület kigyulladt, a tűzoltóság az utómunkákkal várhatóan az esti órákban végez – tudta meg az MTI tudósítója a helyszínen.


Rétközi Ferenc tűzoltóezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője azt közölte, hogy a tűzoltókat nem sokkal fél kettő után riasztották, több egység vonult a helyszínre, a tűzoltók a veszélyetetett épületekből öt, tizenegy kilós propán-bután palackot mentettek ki. A tűz két lakóházban és három gazdasági épületben okozott kárt, ezek felmérése tart.


Az MTI tudósítójának többen arról számoltak be, hogy az üveggyár kéményéből több kilométerre elhallatszó, óriási detonációt követően lángok csaptak ki. A környéken lakók elmondták, hogy izzó, kétökölnyi vagy még nagyobb kődarabok repültek szanaszéjjel. Szerencse senkit sem ért a kőzápor, házak, melléképületek azonban egymás után gyulladtak ki. A kövek az aszfaltot is megolvasztották, abba jószerivel beleégtek. Miskolcon több órán át sűrű, fekete színű, fojtó szagú füst gomolygott.


Tóth Béla, a diósgyőri kohászati cég, a DAM 2004. kft. ügyvezetője azt közölte, hogy a detonáció a gyár területén lévő salaktárolónál, salakürítéskor keletkezett. Elmondta: naponta tíz-tizenkétszer végeznek ilyen művelet. Ez alkalommal valószínűleg az izzó, 1300 fokos salak az ürítéskor valamivel érintkezett, emiatt következett be a robbanás. Az izzó salakdarabok többszáz méterre repültek, és meggyújtottak minden éghetőt – tette hozzá. Feltételezése szerint nem technológiai hiba miatt történt a robbanás.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik