Belföld

MDF: az e-szignó lehet a hamis képviselői aláírás ellenszere

A gyanúba keveredett fideszes képviselők a szocialistákra mutogatnak, a szocialsták az ügyrendi bizottsághoz fordulnak, az MDF az országgyűlési képviselők elektronikus aláírásának bevezetését szorgalmazza.

Pénteken az Index internetes oldal adott hírt arról, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője aláírásának kivételével hét fideszes képviselő aláírása nem valódi a párt május 6-i bizottsági beadványán.


Újhelyi István, az MSZP alelnöke az üggyel kapcsolatban azt közölte: az ügyrendi bizottsághoz fordult a hamis aláírások miatt, míg a Fidesz elismerte a hibát, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sok szocialista képviselő esetében is több indítványon az aláírások igen eltérőek egymástól.


A Magyar Demokrata Fórum (MDF) az országgyűlési képviselők elektronikus aláírásának bevezetését szorgalmazza annak kapcsán, hogy a napokban fideszes és – a nagyobbik ellenzéki párt szerint – MSZP-s beadványok esetében is felmerült a gyanú, hogy nem az indítványt jegyző képviselők írták alá a dokumentumokat.


Pettkó András MDF-es képviselő vasárnap elmondta: a házbizottság e heti ülésén javasolják majd az elektronikus aláírás bevezetését, amellyel álláspontja szerint “száz százalékig kiszűrhető” lenne, ha valaki más helyett ír alá egy beadványt. Pettkó hangsúlyozta: nem azzal kell foglalkozni, hogy volt néhány olyan képviselő, aki nem saját maga írta alá a beadványokat, hanem azzal, hogy minél előbb megoldják a problémát.


Ha javaslatuk megvalósulna – tette hozzá, akkor egy miskolci, szegedi, vagy pécsi országgyűlési képviselő otthonról a laptopja segítéségével tudna módosító javaslatot az elektronikus aláírással benyújtani. Az országgyűlési képviselőknek kell élenjárniuk az e-közigazgatás elterjedésében – nyilatkozta.


Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülne a projekt, azt mondta, a megvalósításhoz közbeszerzési eljárást kellene kiírni, de nem lenne olyan nagy a költség. Jelenleg egy magánszemély 40-70 ezer forintért készíttethet magának elektronikus aláírást.


Véleménye szerint nem csak a képviselőknek, hanem a polgármestereknek, alpolgármestereknek, önkormányzati képviselőknek is szükségük lenne az elektronikus aláírásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik