Belföld

A megkéselt roma fiú miatt tartottak demonstrációt

Tiltakozó gyűlést tartottak ma a fővárosban, a Moszkva téren, ahol múlt vasárnap egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A demonstrációhoz számos szervezet csatlakozott, és történt egy provokáció is.

A rasszizmust elítélő megmozdulást a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) kezdeményezte. Hanti Vilmos, a szervezet elnöke arra emlékeztetett, hogy “senki nem próbált az áldozat védelmére kelni, majd a sebesültön segíteni. A társadalom közönye a rasszista csoportok legjobb szövetségese”.

„Azzal fenyegetett meg a tüntetés mintegy harminc résztvevője, hogy leszúrnak” – számolt be a tüntetés után a Magyar Nemzet Online-nak Polgár Tamás, aki Tomcat néven internetes blogja által is közismert. Polgár egy ismerősével részt vett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által kezdeményezett, ma délelőtti demonstráción, ahova egy táblát vitt magával, melyen a következő felirat szerepelt: „A cigányokat bántani tilos”. Elmondta: ő antifasisztának vallja magát és elítéli a roma fiú elleni támadást, mindemellett nem tagadja, hogy a feliratnak némi éle is volt. Elmondása szerint ambivalens érzésekkel tölti el, hogy két cigány ugyanebben a megállóban próbálta megkéselni a minap barátját, mivel el akarták venni mobil telefonját – írja az MNO.

A kormány és tárcája nevében Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára mondott beszédet. Az MDF részéről jelen volt és felszólalt dr. Csáky András és a civil szervezetek felkérésére Tamás Gáspár Miklós, aki így kezdte beszédét: “Fasiszták leszúrtak egy 15 éves fiút”. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is felszólalt a demonstráción. Szerinte a bűncselekmény egyértelműen rasszista indíttatású volt, ez pedig ellentmond a rendőrség verziójának, amely szerint ez nem bizonyított.


A tüntetésen a támadást elszenvedett fiú szülei is a mikrofonhoz léptek. A rendezvényen Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor levelét is felolvasták, melyben arról beszélt: Budapest ne váljon a “hosszú kések városává”. A demonstrálók a beszédek elhangzását követően átvonultak a 21-es busz végállomásához, majd a Szent János kórházhoz, ahol a fiatalembert ápolják.


A kezdeményezéshez tucatnyinál több szervezet csatlakozott, köztük a Roma Polgárjogi Alapítvány, amelynek vezetője, Horváth Aladár azt hangsúlyozta, hogy “nemcsak a rasszista erőszak (…) elfogadhatatlan, hanem általában az erőszak maga. Nem szabad hagynunk, hogy a hétköznapok része legyen a félelem.”


A tiltakozó akcióhoz a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, az MSZP Országos Emberjogi és Gyermek Tagozata, az SZDSZ – Új Generáció, az Országos Cigány Önkormányzat, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Haver Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Bnai B’aith Budapest Páholy, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, a MSZP budapesti társadalompolitikai tagozata, valamint országos roma tagozata, a Raoul Wallenberg Egyesület csatlakozott.


Még mindig keresik a tetteseket


Múlt vasárnap a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút, mert az megnézte őt és szokatlanul öltözött társait. A támadó társaival együtt gyalog elmenekült. A budapesti rendőr-főkapitány félmillió forintot ajánlott fel annak, aki értékelhető információt tud adni a támadókról, de a rendőrség szombatig semmi érdemi eredményre nem jutott a nyomozásban. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett fiút a támadás helyszínéhez közeli Szent János Kórházban ápolják; az orvosok nem kívánnak tájékoztatást adni a beteg állapotáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik