Belföld

Fellebbez a tiszai ciánszennyező

Megfellebbezi a nagybányai Transgold (volt Aurul) vállalat a tiszai ciánperben hozott budapesti bírósági ítéletet. A cég a döntést úgy értelmezi, hogy nem emelheti a termelését 15 százalékkal, nem pedig úgy hogy azt 85-el csökkentenie kell.

Óvatosságból fellebbezi meg a Transgold vállalat a tiszai ciánperben hozott ítéletet, tekintettel a bírósági döntés magyarországi jogászi értelmezésére – jelentette ki Májai László ügyvéd, a romániai vegyesvállalat jogi képviselője. Májai elmondta, hogy most dolgozik a fellebbezés szövegének a megfogalmazásán. Magyarország 28,6 milliárd forintos kártérítést követel a cégtől a Tisza élővilágában az öt évvel ezelőtti ciánszennyezés miatt keletkezett károk alapján.

Az ausztrál-román vegyesvállalat jogi képviselője korábban a Krónika című erdélyi lapnak még úgy nyilatkozott, hogy a Transgoldra nézve nem veszélyes a budapesti ítélet, ezért meg sem fellebbezik azt. A bíróság csak azt tiltotta meg, hogy az üzem az elkövetkező időszakban 15 százalékkal növelje termelési kapacitását– mondta a lapnak az ügyvéd, aki szerint ugyanis a Transgold Rt. üzemének és zagytározójának kapacitása jelenleg 2,5 millió köbméter színesfém termelésére van engedélyezve, amit 2007-ig a vállalat nem is akart módosítani.

Ezzel szemben Szecskay Andrásra, a felperes magyar állam jogi képviselőjére hivatkozva az MTI a bírósági döntés után azt közölte, hogy a ciánkatasztrófa miatt beperelt nagybányai Transgold Rt.-nek – a bíróság vasárnapi ítélete szerint – azonnali hatállyal 85 százalékkal vissza kell fognia termelését.

Most Májai László éppen a felperes magyar állam jogi képviselőjének erre az értelmezésére hivatkozva jelentette ki, hogy megfellebbezik a végzést. A két ország közötti megállapodások értelmében a román hatóságok végrehajthatják a magyar bírósági döntést. Ha végrehajtásra kerülne sor – habár annak a román törvények szerint legalább két akadálya lesz -, akkor a román bírói szervek mindenképpen ránk fognak kérdezni, hogy megfellebbeztük-e Magyarországon a végzést – mondta Májai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik