Belföld

Kamionos blokád négy nap múlva?

Négy nap múlva blokád – tegnap legalábbis azt mondták a Magyar Hírlapnak a fuvarozók képviselői, akik nem tartják elfogadhatónak a kormányzat javaslatát, amellyel a drága gázolaj miatti terheiket enyhítenék.

Ez semmi! Nem fogadhatjuk el! – előlegezte meg a lap érdeklődésére Dittel Gábor főtitkár, hogy mit fognak válaszolni a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének tagjai a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium javaslatára, amellyel a magas gázolajárak miatt elégedetlenkedő fuvarozókat próbálja leszerelni. Ha a főtitkárnak igaza lesz, s a kamionosok beváltják a fenyegetést, május 17-én blokád alá vonnak több benzinkutat és finomítókat.

Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára és Dittel Gábor tegnap azt állították, hogy próbáltak egyeztetni a szaktárca vezetőivel, de nem jártak sikerrel. Tóth Judit, a minisztérium szóvivője szerint viszont nem az ő térfelükön pattog a labda. Szanyi Tibor politikai államtitkár ugyanis elküldte a kormányzat javaslatait a fuvarozók képviselőinek, akik azt mondták, értik az ajánlatot, egyeztetnek a tagsággal, s majd válaszolnak. Mi több, Tóth Judit szerint a két kisebb érdekvédő szervezet, a Közúti Közlekedési Vállalkozók Szövetsége és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete hajlana is az alkura.

A tárca javaslata alapján kialakítható lenne Magyarországon a fuvarozóknak szóló gázolajár, amely a nagyobb mennyiségű fogyasztásból származó haszon egy részének visszaforgatását jelentené. Annak a lehetőségéről is tárgyalnának a fuvarozókkal, hogy a Magyarországon vásárolt üzemanyag mértékéig lehessen-e kedvezményt adni az itthoni autópálya-használati díjból. Emellett szigorítanák a fuvarpiac ellenőrzését és megvizsgálnák, hogy miként tudnák érvényesíteni a fuvarozók az egyébként meglévő kormányzati intézkedést, amely szerint a nyereségadó-alapból leírhatnák ötven százalékig az iparűzési adót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik