Belföld

Az EIB befektet a Diákhitel Központba

Az Európai Beruházási Bank 100 millió eurós hitelt nyújt a Diákhitel Központnak. A megállapodás lehetőséget nyújt, hogy akár havi 40 ezer forintot vehessenek fel ezentúl a hallgatók.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke, Wolfgang Roth, csütörtökön megállapodást írt alá a Diákhitel Központ Rt-vel, amelynek értelmében az EIB 100 millió euro keretösszegű hitelt nyújt a magyar hallgatói hitelek részbeni finanszírozására 2005 és 2008 között.

A 25 tagország tulajdonában álló bankot az EU politikájának támogatására hozták létre. A magyarországi diákhitel-program finanszírozása az úgynevezett lisszaboni stratégia célkitűzését, a tudásalapú európai gazdaság létrejöttét segítő „Innováció 2010″- kezdeményezés keretében valósul meg. Az oktatás és a kutatás ösztönzését a bank alelnöke is hangsúlyozta, mondván a fenntartható gazdasági növekedés és a foglalkoztatás növelése szempontjából mindkettő létfontosságú.

A hitel hazai viszonyok között rendkívül kedvező 15 éves futamideje, öt éves tőketörlesztésre szóló türelmi ideje, a lehívás ütemezésének, kamatozásának és devizaneme megválasztásának rugalmassága mind azt bizonyítja, hogy az EIB elismeri a magyar hallgatói hitelrendszer eddigi eredményeit.

Miért éppen Magyarország?

Wolfgang Roth egy csütörtöki szimpóziumon tartott beszédében kiemelte, hogy a diákok anyagi nehézségeinek megoldásához banki és kormányzati támogatásra is szükség van. Az EIB alelnöke elárulta, bár érzelmi kérdés is volt, hogy éppen Magyarországot választották, de különsen fontosnak tartotta azt is, hogy egy ilyen megállapodás aláírására éppen egy újonnan csatlakozott országban kerüljön sor.


A miniszter felemelné a havi appanázst

Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta, a most létrejött szerződésnek köszönhetően lehetséges, hogy 2006-tól akár havi 40 ezer forintot is felvehetnének a hallgatók a jelenlegi maximális 30 ezer helyett. A kormány ezzel a tandíjas képzésben részt vevő hallgatóknak szeretne segíteni. Aki azonban a magasabb összeget választja, annak magasabb lenne – 6 százalék helyett 8 százalék – a havi törlesztőrészlet is.

A miniszter a tervek között említette azt is, hogy hamarosan külföldi tanulmányokhoz is fel lehet majd venni a hitelt, illetve, hogy a végzettek néhány hónappal később kezdenék el a törlesztést. „Így nem kellene az álláskeresés közben is ezzel foglalkozniuk” – hangsúlyozta Magyar Bálint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik