Belföld

A diákok akár demonstrálnának is Magyar Bálint ellen

A középiskolások akár demonstrálnának is Magyar Bálint lemondásáért, a szülők szervezete ugyanakkor az érettségi újrairatását ellenzi.

Minden érintett szervezet fel van háborodva az érettségi körüli zűrzavar és botránysorozat miatt. Az álláspontok azonban eltérőek: a Szülői Közösségek Egyesülete azt szeretné, ha nem ismételnék meg a matematika vizsgát, a Magyar Középiskolások szövetsége szerint azonban az eredetit meg sem kellett volna írni.

A Szülői Közösségek Egyesület egy pénteki közleményben azt kéri az oktatási minisztertől, hogy vonja vissza szerdai döntését, melyben megsemmisítette valamennyi, kedden megírt középfokú matematika érettségi vizsgát. Álláspontjuk szerint a tárca vezetőjének intézkedése jogszabályellenes, sérti a diákok alkotmányos jogait és a nemzetközi jogba is ütközik, mert minden érintettet egyformán kollektív bűnösnek tekint. Ráadásul a civil szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a matematika érettségi vizsga megismétlése munkaszüneti napra esik, s így az új feladat mellé anyagi forrást is kell rendelni.


Egyet ért ezzel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. Szerintük ugyanis túlóradíj illeti meg a pedagógusokat a hatályos jogszabályok alapján a május 28-án megismétlendő matematika érettségiért. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke elmondta, ezt a napot nem váltja ki másik pihenőnap.

A diákokat képviselő Magyar Középiskolások Szövetségének elnöke szerint az érettségi körül kialakult helyzetben az oktatási miniszternek külön felszólítás nélkül távoznia kellene a tárca éléről. Schaller Tamás szerint ugyanis feleslegesen írták meg kedden a matekérettségit, azt már korábban le kellett volna állítani. A szervezet azt sem tartja kizártnak, hogy a demonstráció eszközéhez folyamodik, ha Magyar Bálint nem távozik az oktatási tárca éléről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik